40 zemalja u koaliciji protiv Islamske države

Diplomate sa svih strana svijeta došle su u Pariz, kako bi napravili koherentnu globalnu strategiju za borbu protiv ekstremističke organizacija Islamska država, ali bez dva ključna igrača, Sirije i Irana, i bez upotrebe kopnenih trupa.

 Uoči konferencije koja počinje danas, američki državni sekretar John Kerry nastoji da ubijedi saveznike, naročito one iz većinski muslimanskih država, da pokažu jedinstvenost.

Prema njegovim riječima, gotovo 40 zemalja je pristalo da učestvuje u borbi protiv ekstremista, prije no što oni prigrabe još teritorija u Iraku i Siriji.

Na listi pozvanih u Pariz nema Irana – Francuska je to želela, ali su se SAD usprotivile prijedlogu – kao ni Sirije, koju zapadne diplomate jasno i glasno smatraju dijelom problema iz kojeg je nastala sadašnja situacija.

Bijela kuća je danas saopćila da će naći saveznike koji su spremni da pošalju kopnene trupe – nešto što SAD ne žele da učine – ali je dodala kako je prerano da se kaže koje su te zemlje.

CentralnoGrijanje

Istovremeno, SAD su do sada jedina zemlja koja je dejstvovala po ekstremistima iz zraka, a prema riječima neimenovanog zvaničnika iz Kerryeve pratnje, nekoliko arapskih zemalja se ponudilo da se priključi.

Drugi zvaničnik, takođe anoniman, dao je primere onog što bi SAD smatrale vojnim učešćem: snabdijevanje oružjem, svaka vrsta obuke i zračni udari.

Muslimanske zemlje se smatraju ključnima za svaku vrstu operacije protiv Islamske države.

-Na kraju krajeva, ovo je sukob unutar islama, unutar sunitskog islama – rekao je predstavnik Bijele kuće Dennis McDonald, prenosi Beta.

(vijesti.ba)