4 tajne jakog imuniteta

0
151

Jeste li se ikada zapitali zašto baš svake godine vodite borbu s virusima, dok vaša okolina s tim nema prevelikih problema.

Donosimo vam načine pomoću kojih ćete ojačati svoj imunitet. Ovi načini su znanstveno dokazani i funkcionirat će čak i u najkritičnijim trenucima, trenucima kada ste najviše izloženi virusima. Ipak, ključno je da se pazite, a potom slijedite ove savjete kako biste zaštitu podigli na još višu razinu.

Budite na otvorenome

Ako ćete ostati u zatvorenom prostoru, na toplom i u društvu velikog broja ljudi, rizik od nastanka prehlade i gripe se značajno povećava. Druženja na zatvorenom vas izlažu neprekidnom kontaktu s drugim ljudima i njihovim bakterijama i virusima.

Osim što ćete izlaskom na svježi zrak uzeti pauzu od svih tih bakterija i virusa koji cirkuliraju u zatvorenom prostoru, također ćete ojačati svoj imunitet. Aktivnosti na otvorenome djeluju kao prirodni ubojica bakterija i virusa.

Opustite se

Bezbroj je razloga zbog kojih bi opuštanje trebalo postati svakodnevni ritual, ali i prioritet. Kada ste pod stresom, imunološki sustav slabi i ne može braniti tijelo. Na taj način se povećava rizik od nastanka gripe i prehlade. Kronični stres će uzrokovati kronično visoku razinu hormona stresa u tijelu, a vaš imunitet će ispaštati.

Sve ovo značajno utječe na sposobnost tijela da proizvodi citokine koji signaliziraju imunološkom sustavu da je vrijeme za obranu tijela. Također ćete manje brinuti o sebi ako ste pod kroničnim stresom. Premalo ćete spavati, nećete jesti uravnoteženo i premalo ćete se kretati. Sve ovo su ključni elementi jakog imuniteta.

Ruke uvijek trebaju biti čiste

Prehlada i gripa se lako prenose putem samo jednog dodira. Nemojte dodirivati oči, usta i nos prije nego što operete ruke. Važno je da ruke operete kako treba. Voda i sapun su vaši najbolji prijatelji kada su u pitanju čiste ruke, ali dezinfekcijske maramice ili dezinfekcijska tekućina će također dobro doći ako niste u prilici oprati ruke na klasičan način.

Bakterije i virusi se nalaze na sapunima i na pipama. Redovito čistite umivaonik i operite sapun nakon korištenja. Još bolje bi bilo kada biste koristili tekući sapun. Ruke dobro istrljajte sapunom barem 20 sekundi. Važno je da ih dobro osušite, ali ne odjećom koju nosite jer je puna bakterija i virusa. Mokre ruke lakše prenose bakterije i viruse od suhih.

Naspavajte se

Povremena neprospavana noć neće narušiti vaše zdravlje i ne trebate se oko toga brinuti. No, kronična neispavanost oslabljuje imunološki sustav. Iako je preporučena količina sna isključivo individualna, stručnjaci preporučuju da ne spavate manje od 7 sati dnevno. San treba biti kvalitetan, u komadu i bez buđenja usred noći.

Veliki broj ljudi ne zna umiriti misli kada pođe u krevet. Nažalost, rješavanje problema u svojim mislima negativno utječe na san. Za to je najbolji recept tjelovježba 2 sata prije spavanja jer će temperatura tijela početi padati u trenutku kada vam to najviše treba i tijelo će se prirodnim putem pripremiti na spavanje.

(centar-zdravlja.net)