300 građana na mirnim okupljanjima u Živinicama

Danas su nastavljeni protesti u nekim gradovima Federacije Bosne i Hercegvine sa bošnjačkom većinom, pa je tako i pred zgradom općinske admicitracije u Živinicama okupjeno oko hiljadu protestanata. Protesti protiču mirno, uz obraćanje pjedinih predstvanika nezadovoljnih radnika, bivših boraca, omladine i građana.

Prisutnima se obratio i predsjednik Sindikalnog odbora Konjuha Mevludin Trakić, koji je preko megafona iznio poznate stavove za koje se bori Sindikat ove firme:

“Četiri godine se borimo da spasimo našu firmu, da budućim generacijama ostavimo mjesta gdje će zarađivati svoje plate, ali nemamo uspjeha. Oni koji bi nam mogli pomoći neće, a mi ne tražimo milostinju već kredit koji ćemo vratiti. Ne možemo dozvoliti da propadaju i uništavaju se firme. Ko može napraviti firmu kapaciteta Konjuh i zaposliti tolike radnike-takav primjer zadnjih 20 godina nismo imali, ali zato jesmo kada ih treba zatvoriti i uništiti.

CentralnoGrijanje

Bilo nam je obećano da će kreditima pomoći Konjuhu, pa kada su odustali iz Vlade FBiH su rekli da će otkupiti naše dionice, kao tada će kao vlasnici imati zakonsku osnovu za pomoć firmi. Međutim, kada smo mi sakupili 73 odsto dionica odustali su, valjda misleći da to ne možemo, tako da sada o nama niko ne brine”, rekao je trakić i prisutnim uputio uzvik “Ostavke”!, što su ovi i podržali.

Skup i zgrade Općine Živinice, u današnjim mirnim protestima, obebjeđuju policijske snage PU Živinice i nije bilo potrebe za intervencijama!

(živinice.ba)