3 pregleda koja ženama mogu spasiti život

0
156

Briga o zdravlju trebala bi biti prioritet svake žene. Uzimajući u obzir užurban način i stil života, stepen zagađenosti životne sredine i način ishrane, bilo bi mudro da bar jednom godišnje obavimo sistematski pregled. Ipak, određenim stvarima je potrebno posvetiti i veću pažnju. Primjera radi, da li ste ikada radili HPV test? Znate li šta je to? U nastavku pogledajte koja tri pregleda mogu spasiti život svake žene.

Papa test

Kada žena napuni dvadeset godina ili nakon što postane seksualno aktivna, trebala bi zakazati ovaj brzi i bezbolni test kojim se može uočiti abnormalan rast ćelija.

HPV test

Žene starije od trideset godina trebale bi, uz papa test, da urade i HPV test (test na humani papiloma virus). U kombinaciji, ova dva testa povećavaju stopu otkrivanja raka grlića materice u skoro 100% slučajeva. Rak grlića materice najčešće se javlja kod žena starijih od trideset godina, jer su i HPV infekcije češće nakon tridesete godine.

Mamografija

Početkom četvrte dekade života, svaka žena bi trebala ići na mamografski pregled kako bi se, eventualne, kancerogene ćelije otkrile u najranijoj fazi. Ako imate istoriju raka dojke u porodici o tome obavezno obavijestite svog doktora. Takođe, poželjno je i da jednom mjesečno sami uradite pregled kod kuće.

(minimagazin.info)