16 romskih porodica iz Tuzle će biti stambeno obezbijeđeno

Zahvaljujući projektu koji finansira Austrijska organizacija „Hilswerk“, 150 romskih porodica u 14 općina u BiH trebalo bi useliti u nove ili rekonstruisane stambene jedinice.

Među njima su i Romi iz Tuzle, za što je Općina ove godine u Budžetu izdvojila potrebna sredstva, a radi se o poboljšanju stambenih uslova, osim toga i komplementarnoj infrastrukturi, a također i mjerama održivosti za jedan broj korisnika.

„ Gdje bi se za 16 porodica obezbijedilo jedno adekvatno stanovanje, uz prilično malo učešće Općine Tuzla“, ističe Suada Isaković, šefica Službe za budžet i finansije Općine Tuzla.

Cilj projekta je podrška implementaciji romskih akcionih planova u BiH uz doprinos poboljšanju životnih uslova i socio-ekonomskog uključenja romske populacije, sa aktivnim uključenjem i učešćem lokalnih vlasti. Korisnici projekta su ekonomski i socijalno ugrožene romske porodice koje imaju prebivalište na područjima projektnih općina i nemaju rješeno stambeno pitanje, ili žive u neuslovnim stambenim objektima. Kako navode iz Općine, ova austrijska organizacija je i ranijih godina u Tuzli gradila objekte za osobe sa smetnjama u razvoju.

CentralnoGrijanje

„Ove godine je u pitanju projekat koji vrijedi oko dva miliona KM, s tim da bi učešće Općine Tuzla bilo oko 200.000 KM i obezbjeđenje građevinskog zemljišta za objekat“,dodaje Isaković.

U projektu učestvuje 14 općina sa područja BiH, među kojima su, pored Tuzle, Lukavac i Gračanica. Trebalo bi biti rekonstruisano ukupno 86 stambenih jedinica i izgrađene 64 stambene jedinice po modelu socijalnog stanovanja, a ukupno trajanje projekta je 22 mjeseca.

(RTV Slon)