16 mjeseci plutao izgubljen na Tihom okeanu

Meksikanac Jose Salvador Albarengo (37) doživio je brodolom života, a nakon 16 mjeseci lutanja na pučini Tihog okeana, pronađen je na izoliranom atolu Ebon.

Izgubljeni Meksikanac preživio je punih 16 mjeseci izgubljen na Tihom okeanu, a svoju priču moći će ispričati svijetu. Jose Ivan otisnuo se s dječakom u dobi između 15 i 18 godina po imenu Xiquel, iz Meksika prema El Salvadoru u septembru 2012. godine, a otad je dječak umro, a on preživljavao kako je god znao.

30. januara 2014. Jose Ivan nasukao se na atol Ebon, odakle je brodom prebačen na Majuro na otočju Marshall. Nakon 22 sata puta brodom, Albarengo je s broda sišao vlastitim snagama.

Iako se prvobitno spasiteljima predstavio kao Jose Ivan, kasnije je preko američkog veleposlanika Thomasa Armbrustera rekao svoje puno ime i prezime, Jose Salvador Albarengo. Armbruster mu je poslužio kao prevoditelj, prenosi dnevnik.hr.

CentralnoGrijanje

“Rekao je da je ribar koji lovi rakove i morske pse”, rekao je Armbruster za AFP. Albarengo je brodom krenuo u lov na morske pse, a s kusa ga je odnio jak vjetar daleko na pučinu Tihog okeana.

Iako je dječak koji je bio s njim umro samo nekoliko sedmica nakon što su se izgubili, jer nije mogao jesti ptičje sirovo meso, Albarengo je rekao da je preživljavao jedući još i kornjače, ribu, te pijući krv kornjače i kišnicu.

[youtube youtubeurl=”K5SRlrtYuSg” ][/youtube]

(Vijesti.ba)