15 poslanika iz opozicije napustilo sjednicu Skupštine zajedno sa radnicima

Nakon samo sat vremana rada poslanika Skupštine TK, uslijedila je pauza od nepuna četiri sata. Za to vrijeme radnici nekoliko firmi koji već godinama traže rješavanje svog statusa,  molili su da ih neko primi i još jednom sasluša i riješi njihove probleme. Nakon zasjedanja klubova i Kolegija Skupštine TK, predstavnici radnika su primljeni te im je obećano da će se po usvajanju dnevnog reda moći obratiti. Nedugo nakon tog dogovora uslijedilo je napuštanje sale od strane radnika, jer kako kažu nije se ispoštovao dogovor.

„ Gospodine vi ste jeli, mi nismo niti su ovi ljudi dole, nemoj te nas praviti budalama. Dogovorili smo se jedno, uradili ste drugo. Ovo je iživljavanje nad radnicima i radničkom klasom.“, ističe grupa radnika.

U četverosatnoj pauzi 15 poslanika iz opozicije dogovorilo se da će napustiti sjednicu, zbog neuvrštavanja u dnevni red tačke koja se odnosi na rješavanje problema radnika. To su i učinili te su zajedno sa radnicima napustili salu.

„ Danas smo pokušali zajedno sa kompletnom opozicijom da uvrstimo tačku dnevnog reda na današnjoj sjednici što vladajuća struktura odnosno Vlada TK nije željela prihvatiti i nisu u određenom momentu dozvolili da se predstavnici sindikata obrate Skupštini TK.“, pojašnjava Senad Alić predsjednik Kluba poslanika SDA.

„ Samo smo tražili da premijer TK sa nekoliko resornih ministara primi radnike i da ponudi neka rješenja da se izađe iz ove situacije. Nakon pet sati još uvijek nismo usvojili dnevni red i pitam se da li uopšte ovaj Kanton ima parlamentarnu većinu i čemu služi ako nakon toliko sati ne možemo da usvojimo ni dnevni red.“, dodao je Mersed Šerifović predsjednik Kluba poslanika Narodne stranke Radom za boljitak.

CentralnoGrijanje

Predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić smatra da za ovakvim ponašanjem poslanika nije bilo potrebe te da se rad mogao nastaviti, a da bi se za narednu sjednicu pripremila tačka koja se odnosi na rješavanje problema radnika.Takođe je istakao da je na sastanku dogovoreno da se predstavnici firmi obrate nakon usvajanja dnevnog reda.

„ I da nam kažu svoje zahtjeve a da mi u narednoj sedmici kako je to bilo i ranije dogovoreno napravimo neke mjere. Sve drugo je promocija i potpaljivanje vatre od strane pojedinaca.“, smatra Ilić.

Sjednice Skupštine TK nastavljen je  iako je i oko usvajanja i izmjene dnevnog reda bilo negodovanja.

 

(RTV Slon)