15.maj : Svečano obilježena 24.godišnjica bitke na Brčanskoj Malti

0
176

Petnaestog maja 1992. godine pripadnici rezervnog sastava policije i dobrovoljci, pod komandom Kriznog štaba općine Tuzla, suprotstavili su se paravojnim formacijama i Vojsci Republike Srpske, odbranivši Tuzlu u poznatoj bitki na Brčanskoj Malti. Na taj način, branitelji su spriječili da se Tuzli desi sudbina mnogim podrinjskih mjesta u kojima je potom masovno likvidirano nesrpsko stanovništvo.

15 maj 2016c

Od prestanka rata, 15. maj u Tuzli obilježava se kao Dan odbrane. Danas su brojne delegacije, na čelu s članovima bivšeg Kriznog štaba, kojim je rukovodio Selim Bešlagić, zatim, predstavnici vlasti, boračke i druge udruge na Spomen-obilježje Brčanska Malta položili cvijeće, vijence, proučili Fatihu i odali počast poginulim braniteljima, a potom i na Spomen-obilježju Slana banja, svim braniteljima Tuzle u minulom ratu.

Među onima koji su tokom rata rukovodili odbranom Tuzle, a danas su prisustvovali obilježavanju dana odbrane, bili su Selim Bešlagić, general Hazim Šadić, Mehmed Bajrić, Sead Delić, Jusuf Šećerbegović i mnogi drugi.

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić rekao je u obraćanju da o ovom događaju nema ništa novo reći od onoga što je već kazano. Da se Tuzla nije branila i odbranila, doživjela bi sudbinu gradova u Podrinju, Semberiji i drugdje.

-“Glavni krivac za sukob na Brčanskoj Malti je pukovnik Mile Dubajić, koji je prekršio dogovor o načinu izlaska pripadnika JNA iz tuzlanske kasarne. Nije držao konce komande u svojim rukama, dopustio je da paravojnici pucaju po gradskim objektima. Potom je nastao haos, a Dubajić se počeo svetiti granantiranjem Tuzle. Kada se ta činjenica utvrdi od strane pravodnih organa, znat će se da Tuzla nije nikoga napala, nego da se branila. Tek tada će put do pomirenja biti lakši “, rekao je Bešlagić.
15 maj 2016
U maju 1992. godine načelnik policije u Tuzli bio je Mehmed Bajrić, koji se zbog slučaja “Tuzlanska kolona“ našao na optužnici srbijanskog pravosuđa.

“Mi smo branili pravo na život. Grehota je što se na Tuzlu već 24 godine baca ljaga kao na grad u kojem je počinjen zločin. Javnosti se moraju predočiti činjenice da u Tuzli nema odgovornosti za 15. maj 1992. godine i to zvanični Beograd zna, ali ne želi priznati. Dvije istine se ne mogu više održati i vrijeme je da se ova laž skine kako bi došlo do pomirenja u BiH”, naglasio je Bajrić.

Današnjoj svečanosti u Tuzli prisustvovao je i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

“Bitka na Brčanskoj Malti jedna je od najznačajnijih tokom rata na području sjeveroistočne Bosne. Još u martu i aprilu 1992. godine vidjeli smo šta se sve dešavalo u Zvorniku, Bratuncu, Bijeljini, Srebrenici i Vlasenici, gdje su počinjeni najveći zločini. Slabo naoružane, ali hrabre patriote u Tuzli, nisu dozvolili sličan scenario i danas se s ponosom prisjećamo tog datuma i svih heroja”, poručio je Bukvarević.

(RTV TK)