Obilježavanje Dana suvereniteta i djeteta u turskom Parlamentu

0
105

U glavnom gradu Turske, Ankari, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) Cemil Cicek i njegova supruga Gulten Cicek bili su domaćini velikog prijema povodom 23. aprila Dana suvereniteta i djeteta

Pozivu na prijem odazvali su se brojni predstavnici političkog, javnog, kulturnog života u Turskoj, a prijem je priređen u TBMM-u.

Nakon prijema, na prednjoj strani glavne zgrade TBMM-a upriličen je veličanstven prikaz 3D mapiranja, kao i vatromet.

Dan djeteta praznik je koji je na današnji dan 1920. godine svoj djeci svijeta “poklonio” utemeljitelj Republike Turske i njen prvi predsjednik Mustafa Kemal Ataturk.

Riječ je o prazniku koji je u prvim godinama postojanja slavljen kao zaseban praznik, ali je kasnijih godina objedinjen sa još dva nacionalna praznika Danom osnivanja Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) i Danom nacionalnog  suvereniteta.

Na današnji dan 1920. godine osnovan je turski parlament TBMM i taj dan se slavio kao nacionalni praznik, odvojeno od Dana djeteta, koji se slavio istog datuma.

Kasnije, 1980.godine, ova tri praznika su i zvanično objedinjena u jedistveni nacionalni praznik i na taj način se i danas u Turskoj slavi nacionalni Dan suvereniteta i djeteta, koji je neradni dan u Turskoj i Turskoj Republici Sjeverni Kipar.

(AA)