11 filmova koje bi svaki novinar trebao pogledati

0
123

Velik je broj odličnih filmova o novinarima koje bi novinari trebali vidjeti. Ipak, donosimo vam listu koje je sastavio novinar, a na osnovu razgovora sa mnogim novinarima. Naravno, na listi nije “All the President’s Men”, nego neki drugi. U nastavku donosimo trailere. Prvo preporučujem “Frost/Nixon”. Zašto? Kada film dobije na IMDB ljestvicu ocjenu 7.8/10 zapitate se, da li je film toliko dobar. Da budem iskren, nisam očekivao da ću tokom gledanja često biti na rubu stolice, a volim kada to primjetim, da je film napet a da nema luđački divljih utrka uz pucanje iz svih vatrenih oružja. Film također daje odgovore na neke dijelove američke povijesti koji su ostali nejasni, ali definitivno prestavljaju važan događaj za one koji u žurnalizmu vide i više od običnog zanata. ‘Frost/Nixon’ je povijesna drama o sukobu bivšeg predsjednika Richarda Nixona i Davida Frosta, TV voditelja tipa Oprah (samo veselija britanska verzija) . Film režira oscarovac Ron Howard, a scenarij je napisao Peter Morgan. U čemu se radi: Tri godine nakon što je odstupio s predsjedničke dužnosti Nixon se pristao pojaviti u ekskluzivnom TV intervjuu i odgovarati na pitanja o Watergate skandalu koji ga je koštao položaja. Frost je bio domaćin, a ono što se odigralo pred kamerama postalo je dio televizijske povijesti. U glavnoj ulozi je Frank Langella koji je već nagrađen Tonyem za ovu ulogu u pozorišnoj verziji drame, (kvalitet koji se kod filmskih glumaca, priznaćete, baš i ne pojavljuje) a nominovan je zbog ove uloge i za “Zlatni globus”.

 

2. Salvador

“Salvador” (1986) je jedan od ranih filmova Olivera Stonea nominovan za dva “Oscar”-a, James Woods za najboljeg glumca i Oliver Stone za najbolji scenarij. Film je zasjenio “Platoon” jer su oba puštena u javnost iste godine. Film se zasniva na stvarni događajima iz 1980. godine.

 

3. Blood Diamond

“Blood Diamond” (2006) sa Leonardom DiCapriom i Jennifer Connelly, o novinaru koji pokušava ispričati priču o ilegalnom trgovinom dijamantima tokom građanskog rata u Sierra Leon između 1996 i 2001.

 

4. State of Play

“State of Play” (2009) je politički thriler sa Russell Crowe u ulozi Cal McAffrey, upornog novinara koji mrzi promjene u novinarstvu.

 

5. City of God

“City of God” (2004) je priča o mafiji u Brazilu između 1960-tih i 80-tih i o dječaku koji ulazi u svijet foto-novinara. Nalazi se na 21 mjestu IMDB’s Top 250 liste i nominovan je za četiri Oscara 2004. godine.

 

6. Network

Neki kažu da je “Network” (1976) opisao medije danas, o trci za gledanost, opisujući ludilo koje danas obuhvata medije kao industriju. Osvojio je 4 Oskara.

 

7. Shattered Glass

“Shattered Glass” (2003) je istinita priča o novinaru Stephenu Glassu,kojeg glumi Hayden Christensen. Mladiću koji je bio novinar “The New Republic” tri godine (između ’95 and ’98). S ciljem da što prije uspije u poslu, izmišljao je priče, sve dok nije razotkriven.

 

8. Control Room

“Control Room” (2004) je dokumentarac fokusiran na percepciju rata SAD-a u Iraku, a posebno na to kako ovo pokriva news network Al Jazeera. Film je prošao poprilično nezapaženo, iako je u njemu ukazano da je Al Jazeera otkrila sve što BUshova administracija nije želila da bude viđeno.

 

9. Zodiac

Ovaj uradak Davida Finchera iz 2007. godine.

 

10. Good Night and Good Luck

Nominovan za šest “Oscar”-a. Šta reći?

 

11. The Insider

“The Insider” (1999) daje uvid u svijet koji okružuje emisiju “60 minuta”. Zasnovan na istinitoj priči iz 1995. godine. Al Pacino igra producenta emisijie, a Crowe nervoznog “zviždača” i hemičara duhanske industrije

 

(Film.ba)