10 razloga zašto se baviti trbušnim plesom (VIDEO)

0
1089

Trbušni ili orijentalni ples svakim danom postaje popularnija vrsta plesa. U zemljama njegovog porijekla, plešu ga djevojčice i dječaci od malena oponašanjem plesa odraslih na društvenim manifestacijama poput vjenčanja. Unatoč tome što trbušni ples nije tradicionalna vrsta plesa u BiH, postoje škole gdje možete naučiti umjetnost trbušnog plesa. Pored što je zabavan, sa trbušnim plesom unaprijediti ćete svoje zdravlje, držanje te sagorijeti višak kalorija.

 

1. Poboljšajte zdravlje i ojačajte mišiće

Trbušni ples je izvanredan način održavanja zdravlja. Ples je izvanredna kardio vaskularna vježbe, kojom postajemo fleksibilniji i dobivamo fizičku snagu. Plesom vremenom jačamo mišiće cijelog tijela. Npr. u trbušnom plesu se stalno moramo služiti rukama, koje su obično u uzdignutom položaju što utječe na oblikovanje mišića ruku.

2. Vrijeme je da počnete ispravno hodati

Dosadilo vam je da slušate stalno kako vam se ponavlja da sjedite i hodate uspravno? Ispravno držanje je veoma važno ne samo za fizički izgled, ali i zbog zdravstvenih razloga. Trbušni ples je idealan način da ispravite položaj kralježnice. Pravilno držanje pri plesanju je ono što svaki instruktor plesa treba da ukaže svojim učenicima na samom početku. Pri plesanju je neophodno imati ispravno držanje tijela, kojim smanjujemo mogućnost ozlijeda i poboljšavamo izvedbu trbušnog plesa.

3. Recite zbogom suvišnim kilogramima
Svjesna sam da razne dijete često znaju biti uzaludne. Jedan od najbolji načina mršanja je uz trbušni ples. Trbušni ples nam pruža priliku gubitka i do 300 kalorija u roku od jednog sata.

Naravno, intenzitet mršavljenja ovisi i o intenzitetu plesanja. Bez sumnje, uz pravilnu i raznovrsnu prehranu izgubit ćete više kila nego što mislite da možete.

4. Reci zbogom stresu i zapleši

Vjerujem da su problemi posljednja stvar o kojojima ćete razmišljati pri plesanju. Neophodno je fokusirati se na pokrete u momentima plesanja. Svaki pokret zahtijeva povezanost uma sa tijelom, pri čemu naše tijelo proizvodi serotonin (hormon sreće) koji djeluje anti-stresno.

5. Povećaj nivo samopouzdanja

Trbušni ples znatno djeluje na povećanje samopouzdanja. Pri plesanju upotrebljavamo sve dijelove tijela, kojim jačamo mišiće i oblikujemo naše tijelo. Naše tijelo vremenom postaje ljepše, što znatno djeluje na povećanje nivoa samopouzdanja.

6. Probudite ženstvenost

Trbušni ples zahtjeva ženstven način kretanja, te budi osjećaj ženstvenosti u nama. Ples sa velom zahtjeva visok nivo ženstvenosti uz pomoć kojeg iskazujemo elemente nježnosti i gracioznost. Dokazano je da žene koje se bave trbušnim plesom vremenom postaju znatno ženstvenije od ostalih osoba lijepšeg spola.

7. Proširite krug prijatelja i otkrijte njihov karakter

Vrijeme je da upoznate nove ljude i proširite svoj krug prijatelja. Na časovima trbušnog plesa upoznat ćete dosta različitih i zanimljivih osoba.  Njihovim plesnim pokretima spoznat ćete već dosta o njima. Odlično je biti u mogućnosti procjene različitih karaktere na osnovu njihovih plesnih pokreta.

8. Umanji PMS simptome

Dokazano je da trbušni ples djeluje pozitivno na smanjenje PMS-a. Zahvaljujući trbušnom plesu dosta djevojaka ima manje bolne mentruacije. Pokreti osmica i talasanja znatno podstiču cirkulaciju donjeg dijela trbuha i zdjelice uspostavljajući harmonalnu ravnotežu, te umanjujući simptome PMS-a. Posebno je važna uloga pravilnog disanja pri plesanju koje djeluju smirujuće na naše tijelo u periodu PMS-a.

9. Trudnoća

Trbušni ples ima više beneficija u stadiju trudnoće. Trbušnim plesom znatno opuštamo mišiće u području zdjelice, što pomaže ženama da osvjeste mobilnost zdjelice. Samim time žene posjeduju više samopouzdanja za vrijeme poroda, što dovodi do veće opuštenosti žena u tom periodu. Trbušnim plesom umanjujemo bolove u leđima tokom trudnoće i poroda. Ples je idealan način održavanja tijelesne forme za vrijeme i nakon trudnoće.

10. Reci zbogom insomniji

Nakon intenzivnog plesanja biti ćete opušteni, te spremni za slatke snove.

Pet stvari koje vjerovatno niste znali o trbušnom plesu

1. Sve je više muškaraca koji se bave trbušnim plesom. Egipatski plesač Khaled Mahmoud i Turski Ozgen su velike zvjezde trbušnog plesa.

2. Vjeruje se da je trbušni ples bio izraz ritualne proslave plodnosti. Međutim njegovo porijeklo nije precizirano.

3. Trbušni ples se ne pleše u štiklama, nego bosih nogu kako bi se osjetila veza s Majkom Zemljom.

4. 1898. godine je Thomas Edison napravio video kojim su predstavljene trbušne plesačice Ella Lola i Crissie Sheridan.

5. Dosta stvari koje koristimo u trbušnom plesu poput: nakita i određenih vrsta kostima dolazi iz Hollywooda (1920 – 1940), a ne iz Egipta.