10 miliona KM za potrebe boračke populacije u TK

Za ostvarivanje prava boraca i članova njihovih porodica u Budžetu TK ove godine bit će izdvojeno oko 10 miliona KM. Od toga se nešto više od 2,5 miliona KM odnosi na rješavanje stambenog zbrinjavanja,dok je jedan milion KM planiran za zapošljavanje pripravnika iz reda boračke populacije.

Pored toga, novac će se utrošiti i za nabavku ortopedskih pomagala, liječenje, izgradnju nišana, troškove dženaza i slično.

„ U sklopu realizacije tog programa jedan dio ide čak i za raspisivanje javnih oglasa, jedan dio za zaključivanje ugovora, tako da će u narednom periodu Ministarstvo za boračka pitanja te prethodne procedure završiti, dok dođe do Finansija“, ističe Merima Hajdarević, sekretar Ministarstva finansija TK.

Za prva tri mjeseca ove godine sredstva za ostvarivanje prava boraca i članova njihovih porodica u Budžetu TK iznose milion i 720 hiljada KM. Iz resornog ministarstva podsjećaju da je riječ o planu za ovu godinu, što se ne odnosi na dugovanja iz prethodnog perioda, među kojima su i isplate plata pripravnicima, stipendije iz prošle školske godine i slično.

CentralnoGrijanje

„ Naravno, u skladu sa finansijskim mogućnostima, mi ćemo nastojati da ispoštujemo i ovo što je evidentirano u 2013. godini, a nije realizirano“, dodaje Hajdarević.

Pored toga, Skupština TK usvojila je i program koji se odnosi na dodjelu novčanih sredstava boračkim organizacijama i udruženjimasa područja TK u iznosu od 860 hiljada KM, a novac će im se doznačavati u mjesečnim ratama. No, ono što se može konstatovati je činjenica da je još uvijek neizvjesno kada će pripravnici dobiti plate, ali i studenti još uvijek neisplaćene stipendije iz prethodne godine.

 

(RTV Slon)