Zdravije, ukusnije, jeftinije: Sezonske namirnice koje biste trebali jesti tokom aprila

RSD Sloboda

Mladi luk odlično ide uz meso, ali i druge vrste povrća. Sadrži malo zasićenih masti i holesterola, a dobar je izvor tiamina, riboflavina, magnezija i fosfora.

Ono što nutricionisti stalno ističu je da bismo smo se svi trebali hraniti sezonski. Prema riječima stručnjaka, sezonska hrana čuva zdravlje, ukusnija je i puno jeftinija.

RMU Banovići

Ako i vi tako razmišljate, evo namirinica koje biste trebali uvrstiti u svoj jelovnik tokom aprila.

Mladi luk

Odlično ide uz meso, ali i druge vrste povrća. Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, riboflavina, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline, kalcija, željeza, kalija i mangana.

Tikvice

Tikvice su blagog okusa i odlično se slažu s gotovo svim jelima. Od njih možete pripremati umak ili zapeći ih kao prilog. Posebno su ukusne na roštilju. Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor tiamina i niacina, a ddličan izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, B6, folne kiseline, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka i mangana.

Zelena salata

Izvor je mnogih nutrijenata važnih za zdravlje i cjelokupno stanje organizma, pa bi se zbog toga na jelovniku trebala naći redovnije. Odlična je kao podloga mnogim salatama ili samostalan prilog. Zelena salata sadrži malo soli, zasićenih masnih kiselina i holesterola. Dobar je izvor tiamina, vitamina B6, željeza i kalija, a odličan dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana.

Ananas

Bez obzira na to što je ananas u trgovinama prisutan tokom cijele godine, najbolje ga je kupovati od marta do juna jer je tada njegova sezona. Odličan je u voćnim salatama, kolačima i sokovima, a neki ga korsite i za marinadu koju potom kombiniraju sa mesom. Jedino budite oprezni ako od ananasa priptemate smoothije u kojima ima mlijeka ili jogurta. Naime, ananas razgrađuje bjelančevine pri dužem kontaktu s njima, pa napitak popijte svježe pripremljen.

Artičoka

Iako nije karakteristična za naše podneblje, artičoka je iznimno zdrava i hranljiva namirnica. Koristi se za pripremu supa, salata, ali i kao prilog uz meso. Dokazano je učinkovita za detoksikaciju i čišćenje organizma. Ipak, prije konzumiranja važno ju je termički obraditi, s obzirom na to da je teško probavljiva. Termički obrađena artičoka mora se jesti odmah, jer dužim stajanjem oksidira i razvija spojeve koji mogu biti toksični. Obiluje antioksidansima, vlaknima, folnom kiselinom, vitaminom C, željezom i kalijem.

Banana

Brzo podiže energiju, ali treba imati na umu da veliki broj kalorija u banani dolazi iz šećera. Najbolje je jesti zrele banane jer su takve najlakše probavljive. Možete ih dodavati u smoothie koji će zahvaljujući njima biti neodoljivo kremasti, ili ih jesti samostalno kao međuobrok. Odlični su i kao dodatak kolačima i tortama. Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, kalija i mangana i odličan izvor vitamina B6.

Kivi

Jedna je od najzdravijih namirnica. Odlično se slaže uz brojne namirnice, a mopžete je jesti i samostalno. Zahvaljujući iznimnom nutritivnom sastavu kivi snižava holesterol, štiti probavni sistem, regulira pritisak i ima brojne druge zdravstvene pogodnosti. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E i kalija. Odličan je izvor vitamina C i K.

Mango

Osim što ima antikancerogena svojstva i pomaže u probavi i kod drugih zdravstvenih stanja, mango ima blagotvoran učinak i na kožu lica koju čisti od akni i upala. Odličan je dodatak voćnim salatama i smoothiejima. Sadrži malo zasićenih kiselina, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i vitamina B6, a odličan izvor vitamina A i C.

(Faktor)