ZAKERBERG ODRIJEŠIO KESU: Fejsbuk dobija sekciju vijesti – “News Tab”

RSD Sloboda

Poslije dugog čekanja.

Društvena mreža Fejsbuk uvodi sekciju vesti – News Tab na svojoj mobilnoj aplikaciji, gde će se prikazivati naslovi vesti koje biraju novinari, dok će izadavači biti plaćeni za korišćenje njihovog materijala.

RMU Banovići

Ta društvena mreža dugo je bila u sporu sa izdavačima vesti koji se žale da Fejsbuk ima koristi od deljenja njihovih članaka za koje do sada nije plaćao.Ovo je potencijano veliki korak za platformu koja je odavno obeleženu teškoćama da iskoreni dezinformacije i nespremnosti da sklapa ugovore sa izdavačima, prenosi AP.

U odeljku vesti biće uključeni naslovi iz Wall Street Journal-a, Washington Post-a, Buzzfeed News-a, Business Insider-a, NBC-a, USA Today-a i Los Angeles Times-a kao i naslovi iz nekoliko lokalnih medija iz najvećih američkih gradova.Preko Fejsbuka će se videti samo naslovi članaka, a kada se klikne na naslove korisnik će biti preusmeren do vebsajtova ili aplikacija izdavača, ako su instalirane. To je, manje – više, ono što su izdavači od Fejsbuka tražili godinama,piše Srbija danas

Fejsbuk nije želeo da kaže ko će i koliko biti plaćen navodeći samo da će plaćati izdavačima za pristup sadržaju.

 

(Srbija  danas)