Vučić: “Srbija hoće da što prije poveže svoj teritorij s teritorijom bh. entiteta RS i BiH”

REKLAMA

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da će ovaj entitet i Srbija 4. augusta u Bačkoj Palanci obilježiti 23 godine od progona srpskog naroda u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”.

Dodik je, poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, istakao da je to velika stvar za srpski narod.

Menprom

Predsjednik bh. entiteta RS je zahvalio Vučiću za pažnju koju pruža ovom entitetu kada je riječ o infrastrukturnim projektima te naglasio da je najvažniji među njima autoput koji bi povezao Banju Luku i Beograd, piše “Srna”

Ponovio je da bh. entitet RS ostaje privrežena tome da pravac puta koji finansira Turska bude preko Višegrada.

Dodik je istakao da je Vučića upoznao s prijetnjama ratom koje je uputio nekadašnji komandant Armije RBiH iz Srebrenice Naser Orić, za koje je naveo da su uznemiravajuće za srpski narod, ali i da su institucije bh. entiteta RS spremne da daju odgovor.

Predsjednik bh. entiteta RS je zahvalio Vučiću za veoma jasan stav da Srbija više neće dozvoliti nikakve “oluje”.

Dodik je napomenuo da bh. entitet RS podržava Srbiju kada je riječ o Kosovu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je s predsjednikom bh. entiteta RS razgovarao o infrastrukturnim pitanjima, povezivanju ovog bh. entiteta i Srbije, te Srbije i BiH.

“Srbija hoće da što prije poveže svoj teritorij s teritorijom Republike Srpske i BiH”, istakao je Vučić.

On je kazao da je na sastanku bilo riječi o načinu obilježavanja stotinu godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu te da je dogovoreno formiranje radne grupe.

Prema njegovim riječima, bilo je riječi i o zajedničkim predmetima koje će izučavati djeca u školama RS i Srbiji.

“Veoma sam zadovoljan što imamo ovakvu vrstu veoma dobre komunikacije, razmjene stavova i mišljenja”, istakao je Vučić te dodao da je Dodika informirao o svemu što se dešava sada u vezi s Kosovom.

(Haber)

RSD Sloboda