Vlada TK: Prihvaćene izmjene Zakona o uslovima i postupku leglizacije bespravno izgrađenih građevina

REKLAMA

Vlada TK prihvatila  je i prijedlog o izmjenama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina, zbog toga što satelitski snimak iz 2007. godine, koji je  urađen  za  potrebe  legalizacije,  nije  bio  dovoljno  jasan  zbog  povećane  oblačnosti  u  vrijeme snimanja, što  je  izazvalo  otežano  provođenje  ovog  zakona, odnosno identifikaciju objekata u pojedinim općinama Tuzlanskog kantona.

„Zbog toga smo se oprijedijelili da ovaj Zakon izmijenimo u tom dijelu i da ga kao novu granicu do koje se mogu podnositi zahtjevi za legalizaciju i da utvrdimo vrijeme kada su urađeni ortofoto snimci. To su snimci koji su daleko bolji i savršeniji. Ti snimci se rade u 2018. godini i najveći dio njih je u završnoj fazi.“ – kazao je Emir Softić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Menprom

Također, istaknuta je i mogućnost priključenja na električnu, komunalnu ili vodovodnu instalaciju za vlasnike nelegalnih građevina, koje su sagradili i nakon 2007. godine, pod uslovom da se nalaze na ortofoto snimcima iz 2018. godine.

Nakon ove izmjene, maksimalno će biti pooštreni uslovi, odnosno više neće biti tolerisana bespravna gradnja. Tim povodom je i urađen prostorni plan svih općina na području Tuzlanskog kantona. Izuzetak je općina Teočak, čiji je prostorni plan pri kraju izrade. Ovi planovi također će utjecati na smanjenje nelegalne, odnosno bespravne gradnje.

 

(RTV Slon)

RSD Sloboda
Objavljeno u: