Veliki broj vjernika okupio se na iftaru na Kalemegdanu

RSD Sloboda

Veliki broj muslimanskih vjernika okupilo se sinoć na velikom ramazanskom iftaru na Kalemegdanu, u Beogradu.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (ISZ) Sead Nasufović rekao je da je svečana ramazanska večera samo “nastavak dobre i lijepe saradnje između dvije domovine Srbije i Turske”.

“Večeras smo se okupili da zajedno uživamo u božijim blagodatima. Molim Boga da narodi Turske i Srbije žive uvijek u miru i slozi”, kazao je Nasufović.

Predsjednik opštine Bajrampaša iz Istanbula Atila Aydiner rekao je da je nastupila sveta noć u kojoj se sa Kalemegdana šalje poruka svijetu da su “jake i divne ruke prijateljstva Srbije i Turske”, javlja Anadolu Agency.

“Mi smo zaduženi za prijateljstvo, za most koji spaja dvije divne zemlje Tursku i Srbiju. Na ušću Dunava i Save šaljemo poruku da možemo ovdje zajedno da postimo, da svi zajedno sjednemo za jednu trpezu”, rekao je Aydiner.

Ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgic poželio je svima zdravlja, te jedinstvo i bratstvo i da Bajram dočekaju u veselju.

Iftar na Kalemegdanu organizovala je Islamska zajednica Srbije i istanbulske opštine Bajrampaša.

Iftaru na Kalemegdanu prisustvovali su predsednik beogradske opštine Stari Grad Marko Bastać, ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov i rabin Beogradske sinagoge Isak Asiel.

(Haber)