Velike poplave pogodile dio Srbije, naređena evakuacija

REKLAMA

U opštini Žagubica danas se zbog obilnih padavina izlila rijeka Tisnica i poplavila dio domaćinstava, podrume i prizemne objekte, a pripadnici vatrogosano-spasilačkih jedinica su evakuisali ugrožene.

Rijeka Tisnica izlila se oko 9.00 sati , tako da je voda ušla u podrume i poplavila domaćinstva, a izvršena je i evakuacija ugroženih“, rečeno je “Srni” iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije.

Menprom

Na područje Žagubice, gdje je bilo angažovano 16 pripadnika vatrogasno-spasiličkih jedinica sa šest vozila i dva čamca, a upućene su i dodatne snage sa područja Bora i Zaječara, uključujući i specijalni tim za spasavanje na vodi.

Velike probleme na području ove opštine izazvala je i voda koja se sliva sa okolnih brda i planina, prenijela je “Televizija Istok” koja je na svom sajtu objavila snimke poplavljene opštine.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije /RHMZ/ upozorio je na nove obilne padavine tokom dana, sa jakom kišom i pljuskovima u Sremu, zapadnoj, centralnoj i jugoistočnoj Srbiji.

U pojedinim dijelovima Beograda mogući su pljuskovi sa grmljavinom, a za teritoriju cijele Srbije proglašen je žuti meteoalarm, navodi se u upozorenju RHMZ.

Nevrijeme praćeno grmljavinom i obilnim pljuskovima koje je sinoć oko 21.00 čas zahvatilo Bor izazvalo je velike probleme u rudniku RTB-a “Veliki Krivelj”.

Glavna meteorološka stanica na Crnom vrhu izmjerila je historijske padavine od 132 litra kiše po kvadratnom metru, prenosi “RTS“.

Rad na najnižim etažama ovog površinskog kopa bio je privremeno zaustavljen zbog bujičnih potoka koji su munjevitom brzinom potopili elektromrežu, pa su rudarske mašine i pumpe u nekoliko navrata na kratko ostajale bez struje.

Vodosabirnik je, na sreću, prihvatio svu količinu vode, struju smo dobili, očistili rudničke puteve, pustili pumpe i stabilizovali rad u jutarnjim satima“, rekao je upravnik kriveljskog kopa Milan Delić.

(RTS)

RSD Sloboda