Vaša krv nekome može spasiti život: Volonteri Crvenog križa Tuzla darovali krv

Vaša krv nekome može spasiti život: Volonteri Crvenog križa Tuzla darovali krv

RSD Sloboda

Vaših 15 minuta vremena i dobra volja, nekome može spasiti život. Ovom porukom vode se i mladi volonteri i uposlenici Crvenog križa grada Tuzla. S namjerom da pomognu pacijentima kojima je za liječenje potrebna krv, danas je više od 30 volontera i uposlenika odlučilo darovati krv.

Ovom gestom koju provode više puta godišnje, volonteri gradskog Crvenog križa žele utjecati na svijest građana i potaknuti ih da i oni učine isto, jer kako kažu, mnogo je onih koji su unesrećeni i čekaju krv, a da mi to i ne znamo.

„Građani prije svega sa sopstvenom sviješću treba da razriješe da je krv zaista potrebna i da je svako darivanje značajno, a prije svega, mi pokušavamo animirati i edukovati učenike srednjih škola i građane.“ – kazala je Lamija Pirić, predsjednica mladih Crvenog križa grada Tuzla.

Iako se mnogi plaše i smatraju da darivanjem krvi prolaze kroz komplikovanu proceduru, iz Crvenog križa kažu da to nije istina. Prije vađenja krvi, doktor će vam laganim ubodom u jagodicu prsta provjeriti količinu željeza u krvi, a uz to će provjeriti vaše zdravstveno stanje, krvni pritisak i rad srca. Ukoliko je sve uredu, pacijent je spreman za darivanje krvi.

„Procedura nje teška, stručno medicinsko osoblje će precizno i bez boli plasirati iglu u vašu venu i izvaditi onu količinu krvi koju je doktor prepisao.“ – kazao je Damir Selimović, volonter Crvenog križa grada Tuzla.

 Darivanje krvi ne šteti zdravlju ukoliko se provedu svi propisani postupci. Organizam davaoca krvi u potpunosti nadoknađuje količinu i sve sastavne dijelove darovane krvi i to za 24 sata, a značajno je istaći da u procesu darivanja krvi ne mogu dobiti nikakve zarazne bolesti. Svi zainteresovani građani krv mogu darovati u Poliklinici za transfuziologiju UKC-a Tuzla svakoga dana u terminima od 08 do 15 sati.

 

(RTV Slon)