Upoznajte njemačke ovčare, odane prijatelje i izvrsne čuvare

RSD Sloboda

Njemački ovčar pripada u skupinu najomiljenijih pasmina na svijetu. Potiče od starog njemačkog psa hofwachtera te se prvi se put pojavljuje 1704. godine na dvoru kralja Leopolda I.

Konačan oblik mu je nakon dugogodišnje selekcije dao Max Emil Friedrich von Stephanitz, konjički satnik i kinolog početkom 19. stoljeća, piše “Index“.

RMU Banovići

Prvi pas koji je bio upisan u knjigu njemačkih ovčara bio je Horand von Grafrath koji je postao otac svih ovčara. Von Stephanitz bio je njegov vlasnik koji je radio na odgoju, uzgoju, školovanju i razvoju.

Znao je što želi od svog psa i pasmine, želio je da ostanu simbol za pse čuvare i voditelje krda. Sve do danas njemački ovčar je poznat po svojoj hrabrosti, pouzdanosti i odanosti.

Odličan je i kao policijski, vojni i spasilački pas te pas tragač. Ima mnogo energije, a ponekad zna biti i dominantan te pomalo oštar. Međutim, radi se o vrlo sposobnom psu koji želi udovoljiti svom vlasniku.

Zbog visoke inteligencije jako brzo uči i lako ga je trenirati. Ne podnosi zanemarivanje i treba mu stalna fizička i psihička stimulacija.

Kao i sve ostale pasmine, ako ima aktivnog i odgovornog vlasnika te je dobro socijaliziran može se dobro slagati i s drugim životinjama. Njemački ovčar voli ljude i djecu, dok je prema strancima nepovjerljiv i pažljiv.

Izuzetno je inteligentan pas, dobar i poslušan učenik, hrabar, temperamentan i odan svojoj porodici. Nažalost, zbog hiperprodukcije ove pasmine pojavile su se mnoge bolesti specifične za njemačke ovčare.

Skloni su displaziji kukova i laktova i torziji želuca poput većine ostalih velikih pasmina. Za pasminu je karakteristično učestalije pojavljivanje tumorskih tvorbi, kao i bolesti probavnog sistema.

Njemački ovčar je aktivan pas koji voli rad, igru i druženje. Ako sa svojim ovčarom provodite kvalitetno vrijeme, imat ćete prijatelja kakav se rijetko može pronaći.

 

(Haber)