U Srbiji počela vojna vježba “Stoljeće pobjednika”, učestvuje 8.000 vojnika

U Srbiji počela vojna vježba “Stoljeće pobjednika”, učestvuje 8.000 vojnika

RSD Sloboda

Stogodišnjicu pobjede u Prvom svjetskom ratu Srbija u subotu obilježava velikom vojnom vježbom “Stoljeće pobjednika 1918-2018”, ” u kojoj će na deset lokacija diljem zemlje sudjelovati 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa više od 600 borbenih sustava.

Zapovijed za početak vježbe izdana je jutros u devet sati na vojnom poligonu Pasuljanske livade, a u toku je prva aktivnost – prikaz zračnog napada u borbenoj skupini, u kojoj učestvuje šest MIG-ova 29.

Riječ je o jednoj od najvećih vojnih vježbi u regiji tijekom koje će istodobno na deset različitih područja širom Srbije biti izvedene vježbovne akcije bojevim streljivom uz učestvovanje 100 tenkova, 100 oklopnih borbenih vozila, 100 topničkih i raketnih sustava, te protuzračne obrane, prenosi “Hina”.

Tema vježbe je “Priprema i upotreba snaga za reagiranje Vojske Srbije”.

Početku vježbe na vojnom poligonu Pasuljanske livade nazoči i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji će, kako je najavljeno, tokom dana s premijerkom Anom Brnabić posjetiti i privremeni poligon na Pešterskoj visoravni.

Prvi program nacionalne televizije (RTS) najavio je da će vježbu od – Titela u Vojvodini, do Pešterske visoravni na teritoriju jugozapadne Srbije, prenositi sa 70 kamera.

(HINA)