U Srbiji bijesni i ljubomorni zbog protokola u Parizu: Zaslužujemo da budemo u prvom redu

U Srbiji bijesni i ljubomorni zbog protokola u Parizu: Zaslužujemo da budemo u prvom redu

RSD Sloboda
Predsjednik Srbije je u izjavama za srbijanske medije bio uvrijeđen, smatrajući da je, s obzirom na to da predstavlja Srbiju, zaslužio “bolje pozicioniranje”.

Ipak, stječe se dojam da je srbijanskog predsjednika najviše “zaboljelo” što je predsjednik Kosova Hashim Thaci bio u drugom redu, odmah iza Vladimira Putina.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

“Da je predsjednica Hrvatske stajala tamo, mogao bih da razumijem, jer to ima veze s azbučnim redom. Nekog smisla je moglo da bude iako su se iskazali u Prvom svjetskom ratu na suprotnoj strani. Nije bilo Austrije u blizini petorice, već u mojoj…”, rekao je Vučić.

Dekan Fakulteta političkih nauka profesor doktor Dragan Simić rekao je, gostujući na Prvoj televiziji, da je zaista veliki skandal ono što se dogodilo u vezi s mjestima u Parizu.

Kako je dodao, to je na neki način prekrajanje historije, a 1918. godine neki drugi pobjednici su sjedili u prvom redu.

“Kada je riječ o Prvom svjetskom ratu, Srbija zaslužuje prvi red, uz Francusku, Veliku Britaniju, zemlje pobjednice Prvog svjetskog rata. I možda tri-četiri države u prvom redu, a potom svi ostali. Možda nekima tamo nije ni bilo mjesto. Neki zaista nisu ni postojali kao država u to vrijeme”, rekao je Simić.