U Šerićima održana Smotra tradicije i umjetnosti BiH (Foto/Video)

Ferx.ing d.o.o

U Domu kulture u Šerićima, općina Živinice, održana je peta po redu Smotra tradicije i umjetnosti BiH a u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Modrački mornari”.

“Mi smo već imali tri međunarodne smotre folklora, tako da je ovo već prešlo u tradiciju. Prošle godine samo a evo i ove napravili različit repertoar tako da i našim domaćinima, mještanima naselja Šerići, bude zanimljivije za pratiti”, kazala je Sanela Čičkušić, koordinator za lokalni razvoj u Šerićima ispred Fondacije tuzlanske zajednice.

Menprom

Danas se na Smotri predstavilo osam društava iz BiH te jedno društvo iz Velenja iz Slovenije a predstavili su se igrama i pjesmama naroda Bosne i Hercegovine.

Domaćini su se predstavili sa tri ansambla a riječ je o igrama iz Kraljeve Sutjeske , splet bošnjačkih igara a treći ansambl se predstavio dječijim igrama.

Priliku za učešće na Smotri imalo je KUD “Mladi rudar” iz  Dobrnje a predstavili su se igrama iz Sarajevskog polja i šire okoline.

“Postava ima 16 igrača, dakle osam djevojaka i osam momaka. Naravno, veliku zahvalnost dugujemo našim domaćinima KUD-u “Modrački mornari” prije svega na inicijativi da se okupljaju mladi ljudi i da se bave narodnom igrom i folklorom a svakako i da se društva vežu”, istakao je Emir Bašić , rukovodilac Folklornog ansambla KUD-a “Mladi rudar” iz Dobrnje.

Publici su se predstavili KUD “Slovo o Žepču ” iz Žepča , KUD “Gajret” iz Sarajeva, Ansambl “Bosnia Folk” iz Zenice, KUD “Mladi rudar” iz Dobrnje, KUD “Zmaj od Bosne ” iz Gradačca, Hrvatsko kulturno društvo “Naši korijeni” iz Žepča, Bošnjačko omladinsko kulturno društvo “Velenje” i Udruženje mladih Poljce.

Posebno oduševljenje kod publike izazvao je interpretator narodne muzike Muharem Serbezovski.

Posjetioci su imali priliku da pogledaju i izložbu fotografija,  mladog umjetnika iz Sarajeva, Kenana Muslića ali i da uživaju u raznim tradicionalnim bosanskim jelima koje su pripremile članice sekcije “Žene za tradiciju” .

 

RSD Sloboda