U parlamentu Crne Gore usvojena rezolucija kojom je PONIŠTENO ujedinjenje sa Srbijom 1918. godine

U parlamentu Crne Gore usvojena rezolucija kojom je PONIŠTENO ujedinjenje sa Srbijom 1918. godine

RSD Sloboda

Poslanici crnogorskog parlamenta, nakon višesatne debate, usvojili su iza ponoći prijedlog rezolucije vladajuće većine na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) kojom se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. proglašavaju ništavnim.

RTCG” prenosi da je u glasanju učestvovao 61 poslanik, 46 je bilo “za”, 15 “protiv”, a nije bilo uzdržanih.

PropellerAds

Tokom višesatovne debate koja je prethodila glasanju, crnogorski ministar pravde Zoran Pažin kazao je da “rezolucija usmjerena protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj historiji”.

“Sazrelo je vrijeme da u Crnoj Gori jednom za sva vremena utemeljimo crnogorski državni identitet. Sviđalo se to nekome ili ne, cio svijet danas državljane Crne Gore zove Crnogorcima, kao što državljane Njemačke zove Nijemcima, a državljane Francuske Francuzima. Vrijeme je da i mi u Crnoj Gori sa ponosom prihvatimo identitet po kojem nas cio svijet prepoznaje”, rekao je Pažin.

Opozicioni Demokratski front je predložio da se na dnevni red stavi i njihova rezolucija “Nikada više 1916”, kojom se, kako je objasnio Andrija Mandić, osuđuje kapitulacija Crne Gore.

“Svi se stidimo odluke kralja Nikole i tadašnje vojske da položi oružje. 1918 se požnjelo ono što se 1916. posijalo”, rekao je Mandić.

Mandićev prijedlog, međutim, nije prošao.

Prijedlog rezolucije vladajuće koalicije obrazložio je poslanik DPS Branimir Gvozdenović, koji je rekao da je “riječ o dokumentu o nepravdi nanijetoj Crnoj Gori”.

“Svjedoci smo činjenice da se zanemarivanjem nelegalnosti Podgoričke skupštine danas pokušava dovesti u pitanje suverenitet i nezavisnost Crne Gore. Želimo da historijske fakte stavimo u prvi plan”, rekao je on.

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta, Slaven Radunović, rekao je da se, kada bi danas djedovi onih koji su predložili ovu rezoluciju znali o čemu se ovdje raspravlja, prevrtali u grobu.

“Ali mi koji smo vaši savremenici, nismo iznenađeni”, rekao je Radunović.

U Podgorici je sinoć održana i protestna šetnja pod sloganom “Nikad više 1918”, koju je organizovala nevladina organizacija “Dukljani”, sa čijeg skupa je poručeno da se “više nikad ne smije desiti da iko u Crnoj Gori slavi izdaju Crne Gore”.

(RTCG)

PropellerAds