U OŠ “Mejdan” nema epidemije: Nastava se nastavlja u utorak

U OŠ “Mejdan” nema epidemije: Nastava se nastavlja u utorak

RSD Sloboda

Osam učenika Osnovne škole “Mejdan” javilo se u petak Službi porodične medicine Tuzla sa stomačnim tegobama i simptomima prehlade, što je kako navode u Službi za javno zdravstvo TK uobičajeno za ovo doba godine. Isključena je mogućnost trovanja hranom, ističu u ovoj školi, jer u neposrednoj blizini ne postoji objekt za brzu prodaju hrane. Higijeničarka u OŠ “Mejdan” Eldina Ruščuklić navela je da su školi održana tri časa nakon čega je otkazana nastava, učenici su pušteni kući, te je izvršena dezinfekcija i deratizacija prostora.

– Glavna doktorica Doma zdravlja je posjetila školu i rekla da nije u pitanju epidemija ni gripa, već virus – dodala je Ruščuklić. Iz ministarstva za obrazovanje i nauku u Vladi TK i Zavoda za javno zdravstvo naglašavaju da razloga za paniku nema, a izdate su preoporuke i drugim školama.

Pomoćnica ministra za obrazovanje Mersija Jahić rekla je da zbog te situacije apeluju i na sve direktore drugih škola da povedu računa i ako imaju sredstava urade preventivno dezinfekciju škola, a djeca da peru ruke. Epidemilog Blaško Topalović istakao je da su dobili informaciju da je veći broj djece zbog povraćanja i proliva odsutan iz škole, ali je provjerama u dispanzerima utvrđeno da se ništa neuobičajeno nije dešavalo. – Također smo kontaktirali Kliniku za infektivne bolesti ali ni kod njih nije zabilježeno značajnije povećanje takvih slučajeva – kazao je Topalović. Osnovna škola “Mejdan”u utorak  nastavlja redovne školske aktivnosti prema planu i programu škole.

(FENA)