Tuzla: Gosti iz Brisela oduševljeni organizacijom Specijalne olimpijade „PARALLEL“

Tuzla: Gosti iz Brisela oduševljeni organizacijom Specijalne olimpijade „PARALLEL“

Ferx.ing d.o.o

U periodu od 7. do 12. maja Tuzla je bila domaćin Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade „PARALLEL“, manifestacije koja je okupila oko 350 učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Organizator takmičenja bilo je Studentsko vijeće „MEDICUS“ a podrška je stigla i od  Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ iz Sjeverne Amerike, Udruženja osoba sa poteškoćama u razvoju „PARALLEL“, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Ljekarske komore TK, Specijalne olimpijade BiH te Vlade TK.

Slogan projekta je glasio: Budi DRUGačiji i pruži nam ruku, jer i naš život ima svoju priču.

Menprom

Ruka im je pružena, a priče ispričane. Grad soli napustili su sa lijepim uspomenama ispunjeni najljepšim emocijama. Njihove priče su ispričane na najbolji mogući način kako bi to uradili najvještiji pripovjedači, a sve zahvaljujući njima samima. Predstavili su svoje vještine, pokazali mogućnosti i osvojili medalje a stvorene su i  nove simpatije i prijateljstva.

Tokom boravka u Tuzli učesnici su imali priliku učestvovati u različitim aktivnostima, od sportskih takmičenja, kreativnih radionica, koncerta, health programa, unified programa, javnoj tribini i sl. Takmičili su se u pet sportova, tri dana su učestvovali u izradi raznih predmeta, jedan dan su za njih pjevali Kemal Hasić, Azra Husarkić i Denial Ahmetović. Health program na istom projektu po drugi put u BiH, oko 60 evidentiranih takmičara za urađenim zdravstvenim pregledom i na kraju Unified takmičenje.

Na javnoj tribini se pričalo o pravima i mogućnostima osoba sa poteškoćama u razvoju, njihovom trenutnom statusu u društvu, stigmi koja ih prati. Predavanja su držali prof. Alma Dizdarević, Ivana Paunović, direktorica SO BiH Kada Delić Selimović, Jenni Hakkinen, Ilse Hemmelmayr

Dvjema predstavnicama Specijalne olimpijade Evrope i Euroazije bilo je impresivno gledati studente pune energije sa velikom željom da doprinesu osvještavanju društva. Kažu da je rijetkost da ovakve manifestacije organizuju studenti u mnogo razvijenijim državama. Jedna je koordinatorica odjela koji radi na provođenju health programa, a druga koordinatorica odjela za provođenje unified sporta u zemljama članicama SOI.

Tokom boravka u Tuzli organizovan je i prijem na Medicinskom fakultetu. Hakkinen i Hemmelmayr su istakle važnost uključivanja velikog broja institucija koje će svaka u svom polju djelovanja doprinijeti rješavanju problema koje imaju osobe sa teškoćama u razvoju, istakavši posebnu važnost uključivanja Medicinskog fakulteta, Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Doma zdravlja „dr. Mustafa Šehović“ u dijelu zdravstvenih pregleda.

Vidjevši sve realizovano, predstavnice Specijalne olimpijade Evrope i Euroazije zadovoljne se vratile u Brisel, a takmičari su sa medaljama oko vrata napustili Tuzlu.

Domaćini su ispunili definiciju slogana a Olimpijada je ispričala postojeće i nove priče koje je stvorila. Na tom putu pripovijedanja djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju bili su superiorni u odnosu na druge, jer su pokazali šta znači volja, rad i trud naročito kada se dobije prava podrška i ljubav koja je  prijeko potrebna na putu do željenog cilja.

This slideshow requires JavaScript.

RSD Sloboda