Tuzla: Filmski centar Sarajevo prikazuje filmove iz historije bh. kinematografije

RSD Sloboda

U okviru javne akcije „Sačuvaj fimsko blago BiH“,  Filmski centar Sarajevo započinje ciklus prikazivanja filmova iz povijesti bosanskohercegovačke kinematografije. Tako će, zajedno s Udruženjem dramskih umjetnika „Kaleidoskop“ i Centrom za kulturu, u Tuzli u periodu od 27. do 29. jula biti organizirano prikazivanje igranih i dokumentarnih filmova koji su snimani u Tuzli ili se bave ovim gradom.

Večeras je u  Ateljeu „Ismet Mujezinović“ prikazan kultni igrani film KONJUH PLANINOM (1966) u režiji Fadila Hadžića, a snimljen po scenariju Meše Selimovića.

RMU Banovići

Drugu noć će biti prikazan film SO (1973) reditelja Gojka Šipovca, za koji scenarij potpisuje drugi veliki tuzlanski pisac Derviš Sušić.

Završna noć je posvećena dokumentarcima koji se bave Tuzlom. Tu noć se prikazuje remek djelo dokumentarnog filma BIJELI UGRIZ (1956) Tome Janjića, koji se bavi dramatičnim propadanjem Tuzle u periodu kada je film snimljen, ali i naporima koji su uloženi kako bi se ta nepogoda zaustavila.

Dokumentarni filmovi SO GRADI, SO RAZGRAĐUJE (1975) i KAMENO MORE (1978) se također bave problemom propadanja tla usljed slanih podzemnih naslaga na ovome područuju, ali i izgradnjom Tuzle i njenim razvojem u jedan moderan industrijski i kulturni centar regije.

Iz Udruženja dramskih umjetnika “Kaleidoskop” ističu da je ulaz na kompletan program besplatan.

 

(Objektivno.ba)