Tužilaštvo BiH će provjeriti prijetnje genocidom Rajka Vasića

Tužilaštvo BiH će provjeriti prijetnje genocidom Rajka Vasića

Ferx.ing d.o.o

Iz Tužilaštva BiH su se oglasili kazavši da će provjeriti twitter objave člana Glavnog odbora SNSD-a Rajka Vasića, gdje je vrijeđao žrtve i prijetio novim genocidom.

“Tužilaštvo BiH će izvršiti provjere povodom prijava u vezi objave Rajka Vasića na mreži Twitter od 10. jula 2018. godine”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Menprom

Ova reakcija je uslijedila nakon prijava građana i reakcije medija na skandalozne poruke Vasića. Podsjetimo, Vasić je na obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima, muslimanima Srebrenice zaprijetio novim genocidom, piše “Klix“.

O ovome se oglasio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je osudio poruke Vasića te pozvao na reakciju nadležnih.

Inzko se u svom komentaru na negiranje genocida osvrnuo posebno na izjavu člana Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajka Vasića o genocidu u Srebrenici, na dan ukopa žrtava tog zločina i dan sjećanja, kazavši da ona ide mnogo dalje od negiranja zločina genocida nazivajući tu izjavu gnusnom i uvredljivom.

“Ona također prijeti nasiljem. I to ne bilo kakvih nasiljem. Ona prijeti genocidom. To je krivično djelo. Krivični zakon FBiH sadrži specifične krivične odredbe i za takva djela primjenjuje se bez obzira gdje su djela počinjena”, pojasnio je.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko stoga je u saopštenju iz Ureda visokog predstavnika (OHR) pozvao nadležna sudska tijela na hitnu reakciju.

(Klix.ba)

RSD Sloboda
Objavljeno u: