Turci žele investirati u Međunarodni aerodrom Tuzla

RSD Sloboda

Delegacija Vlade TK i menadžment Međunarodnog aerodroma Tuzla, sastali su se danas sa predstavnicima turske kompanije „Favori“. Na sastanku su razmatrani uslovi investiranja u projekat izgradnje kargo terminala na tuzlanskom aerodromu.

Investicija u Međunarodni aerodrom Tuzla i ponuda za veću eksploataciju aerodroma, povod je današnje posjete predstavnika turske kompanije „Favori.“ Pored ovoga, turska kompanija nudi i mogućnost izgradnje putničkog terminala, ali u slučaju kada protok putnika bude veći od 700 hiljada na godišnjem nivou. U prošloj godini, kroz tuzlanski aerodrom prošlo je preko 500 hiljada putnika, ove godine, očekuje se 100 hiljada više.

RMU Banovići

Bora Isiner, generalni koordinator za poslove u oblasti vazduhoplovstva Republike Turske, kazao je da njihova kompanija iz bliza prati sve razvoje koji se odnose na Aerodrom Tuzla i razvoj njegovog potencijala.

„Ukoliko postignemo dogovor o realizaciji saradnje, smatramo da možemo doprinijeti da Aerodrom Tuzla dođe u poziciju jednog od najrazvijenmih aerodroma u regiji, bilo da se radi o kargo prijevozu ili prijevozu putnika.“ – kazao je Isiner.

Obzirom da je ovo prvi sastanak, za sada nije poznato kada bi trebalo doći do zvanične saradnje i koliko bi novca bilo uloženo. Ali ukoliko do saradnje dođe, prema riječima direktora Rifeta Karasalihovića, MAT može ponuditi dobru početnu infrastrukturu.

„Međunarodni aerodrom Tuzla u ovom trenutku može da ponudi infrastrukturu s kojom raspolaže. Sama infrastruktura je takva da mi možemo primiti najjače i najveće avione kada je riječ o izvozu bilo kakvih namirnica ili robe sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.“ – kazao je Karasalihović, te dodao: “Ujedno mi od našeg partnera tražimo da nam ponudi moguće investitore kako bismo unaprijedili razvoj stočarstva, odnosno izvoza namirnica animalnog porijekla iz TK i FBiH.”

Premijer TK Jakub Suljkanović istako je da tuzlanski aerodrom predstavlja uspješnu priču za ovu regiju u posljednje tri godine, te da će Vlada, menadžmentu aerodroma i dalje davati svoju podršku.

„Nama kao Vladi TK, dalji razvoj aerodroma je od prioritetnog značaja jer će on pospješiti ukupan dalji razvoj Tuzlanskog kantona, povećanje zapošljavanja i novi razvoj privrede Tuzlanskog kantona.“ – naglasio je premijer.

Za putnike, čiji se broj svakodnevno povećava, na Međunarodnom aerodromu Tuzla, trenutno su u toku radovi na rekonstrukciji i proširenju putničkog terminala. U novom izdanju, aerodrom bi putnicima trebao biti na raspolaganju do kraja maja ove godine. Nakon završetka ovog projekta uslijedit će i izgradnja atrija kojeg Međunarodni aerodrom Tuzla do sada nije imao.

(RTV Slon)

Objavljeno u: