Tulumbe (Tulumba tatlisi)

Tulumbe (Tulumba tatlisi)

RSD Sloboda

Tulumbe, što u prijevodu znači pumpa, je desert iz Turske, Grčke i Bugarske kuhinje. Radi se kuhanom tijestu, koje se zatim prži u dubokom ulju i potapa u slatki sirup ili agdu.

Poslužuju se sasvim hladne.

RMU Banovići

Potrebni sastojci

4 dcl vode
2,5 dcl mlijeka
1 fildžan ulja
24 žlice brašna
1 mala žličica praška za pecivo
6 jaja
ulje za prženje (oko 1-1,5l)

Za agdu (šećerni sirup)
1 kg šećera
1 l vode
po želji limun

Postupak:

1. U većem loncu zakuhajte vodu, mlijeko i ulje. Kad je zavrelo, uz konstantno miješanje prvo pjenjačom, a zatim i kuhačom, dodajte brašno. Smjesa koju ćete dobiti nalik je kuhanim žgancima. Kuhajte ju još 3-5 minuta, maknite s vatre i pustite da se potpuno ohladi.

l2. U hladnu smjesu od brašna dodajte jednu sasvim malu žličicu praška za pecivo te miksajući dodajte jedno po jedno jaje. Špricu posebno spravljenu za tulumbe napunite pripremljenom smjesom.

3. U dubljem loncu, na srednje jakoj vatri zagrijte 1-1,5 l ulja (mora biti duboko). Smjesu u špricu lagano istiskujte i uz pomoć kuhinjskih škara umočenih u ulje režite tulumbe veličine oko 5 cm, te ih lagano spustite u zagrijano ulje. U ovoj fazi nije na odmet da to rade dvije osobe.

4. Tulumbe pržite dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Ne morate ih okretati, one se okrenu same. Dovoljno ispržene tulumbe vadite iz ulja uz pomoć šupljikave žlice, te ih ocijedite od viška ulja. Slažite ih jednu do druge u većem kalupu.

5. Za agdu ili šećerni sirup pomiješajte vodu sa šećerom i pustite da smjesa uzavre. Neka kratko, 10-ak minuta kuha, dok se malo ne zgusne. Po želji, dodajte malo soka svježe ocijeđenog limuna. Vrućim sirupom prelijte tople tulumbe složene u kalupu. Ohladite ih prvo na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u hladnjak i pustite da se potpuno rashlade i upiju sirup (najbolje preko noći). Servirajte ih sasvim hladne.

(Nada Duhović/ ordinacija.vecernji.hr)