Svjedočenje čovjeka koji je putovao sa Miloševićem na njegovom posljednjem letu: Pitao je Curtisa gdje idu na šta mu je ovaj odgovorio da idu u Tuzlu

Svjedočenje čovjeka koji je putovao sa Miloševićem na njegovom posljednjem letu: Pitao je Curtisa gdje idu na šta mu je ovaj odgovorio da idu u Tuzlu

RSD Sloboda

Kevin Curtis je Slobodana Miloševića u ljeto 2001. godine izručio Hagu. On je ispričao tačno kako je išao taj sudbonosni let iz Beograda.

Na aerodromu su Slobodana čekala tri helikoptera, ali i Curtis, tadašnji istražitelj Haškog suda.

RMU Banovići

– Vidjelo se da je šokiran. Nikad nije mislio da će se to dogoditi. Rekao sam mu ko sam te da ću mu pročitati optužnicu. Odbio je da govori engleski, ali srećom imao sam prevodioca. Pitao je gdje idemo, na šta sam odgovorio: u Hag, prisjetio se Curtis u razgovoru za HRT.

– Najprije ću vam pročitati prava, onda ću vas pretresti. Rekao je: Upravo sam došao iz zatvora, zašto me morate pretresti. Odgovorio sam: Sad ste moj zatvorenik i ja ću vas pretresti prije nego što se ukrcamo na bilo kakav let, rekao je Curtis.

Obezbjeđenje je pretreslo Miloševića i bilo je očito da mu se to nije nimalo svidjelo.

– Milošević je to mrzio jer su mu pretražili usta, odjeću, sve, govorio je Curtis.

Takve mjere bezbjednosti vjerovatno su posljedica jednog ranijeg Curtisovog hapšenja. Gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović uspio je da prokrijumčari pištolj na let za Hag i britanski istražitelj bio je odlučan da se tako nešto neće ponoviti.

– Ukrcali smo se u vrlo veliki helikopter i odmah je počeo da govori engleski. Savršeno je govorio engleski. A onda je rekao: Želim da zapalim. Rekao sam mu da ne može da puši u helikopteru. Pokazao je na pepeljaru na podu i kazao da je on vlasnik helikoptera. Znao sam da helikopter nije njegovo vlasništvo, barem ne više, kazao je Curtis.

A pomalo simbolično, Miloševića su prebacivali iz Srbije istim helikopterom korištenim za njegov dolazak na Gazimestan, na obilježavanje 600 godina od Kosovske bitke.

Tokom leta, Milošević je najčešće samo gledao kroz prozor. Britanski istražitelj govori da je Slobodan ostavljao utisak kao da misli: Posljednji put gledam ovaj prizor. Ovu državu.

Pitao je Curtisa gdje idu na šta mu je ovaj odgovorio da idu u Tuzlu što je Miloševića iznenadilo pa je napravio neku čudnu grimasu.

Kad je izišao iz helikoptera, izvadio je maramicu iz džepa i očistio cipele.

Počeo je Milošević hodati gore-dole po hangaru, a jedan snimatelj morao je da ga prati okolo. Milošević se okrenuo i rekao mu: — Znaš, možeš da zumiraš. Možeš da staneš tamo gde god ja idem, možeš ići za mnom.

Pokušavao je da ga je ponizi, uvjeren je Curtis. Onda je Milošević htio u WC, a bio je jedan i unutar hangara. Rekli su mu da može, ali pod uslovom da vrata ostanu otvorena i da ga haški istražitelji cijelo vrijeme snimaju. Vidjelo se da mu smeta, ali tako je na kraju i bilo. Nedugo nakon toga odletjeli su u Holandiju i odveden je u zatvor.

Idućeg dana je Carla del Ponte, tadašnja tužiteljka, pozvala Miloševića kod sebe u kancelariju.

– Ne znam šta se dogodilo jer je bila nasamo s njim. Nakon toga rekla je da niko neće razgovarati s njim. Zbog toga se nije ostvario plan da ga ja intervjuišem, rekao je Curtis u razgovoru za HRT.

(Oslobođenje)