Sve spremno: U nedjelju referendum o opozivu načelnika Općine Lukavac

REKLAMA

Nakon što je Općinsko vijeće Lukavac pokrenulo Inicijativu o pokretanju opoziva načelnika Općine Edina Delića, Komisja zadužena za provođenje postupka opoziva okončala je svoj posao. Referendum će se održati 13. maj ove godine. Birača, prema izvodu iz Centralnog biračkog spiska ima 44 264. Od toga 128 će glasati putem pošte, dok će 70 osoba glasati u odsustvu.

„Imenovana su 63 biračka odbora na 63 biračka mjesta gdje će građani Općine Lukavac izaći na ovaj referendum o opozivu i glasati. Referendumsko pitanje glasi: DA LI STE ZA OPOZIV NAČELNIKA OPĆINE LUKAVAC EDINA DELIĆA? Ponuđeni odgovori su DA i NE. U slučaju glasanja za DA, mandat načelnika Općine Lukavac prestaje, a u slučaju glasanja NE, načelnik ostaje u mandatu“, izjavio je Ermin Prijić, predsjednik Komisije za provođenje postupka opoziva načelnika Općine Lukavac.

Menprom

Tokom pripreme referenduma Komisija je uočila i određene nepravilnosti poput nepoklapanja spiskova Izvoda iz Centralnog biračkog spiska sa onima koji su korišteni na Općim izborima 2016. godine. Situaciju je dodatno zakomplikovala i činjenica da je Centralna izborna komsija ukinula tri biračka mjesta i to u Dobošnici, Gnojnici i Poljicu.

Prema finansijskom planu Komsije, referendum će koštati 95 600 KM i u potpunosti će biti finansiran iz Budžeta Općine Lukavac.

„Obzirom da je načelnik Općine Lukavac sam proglasio budžet, dio tih sredstava 35 000 KM preraspoređeno je iz sredstava koja su prethodnih godina bila davana za političke subjekte i ostalih do 96 000 maraka su iz drugih budžetskih stavki za 2018. godinu“, kazala je Jasminka Memić, član Komisije za provođenje postupka opoziva načelnika Općine Lukavac.

Najveći izdatak jeste angažovanje članova biračkih odbora. Iz Komisije ističu da je u kompletan postupak organizacije i provođena referenduma uključeno oko 700 osoba, od toga više od 300 članova biračkih odbora, 400 posmatrača i 11 članova komisije.

„Ishod referenduma će zavisiti od načina glasanja, 50% plus jedan glas od broja ljudi koji su izašli na taj referendum“, ističe Prijić.

Ukoliko Delić izgubi povjerenje građana, CIK će u roku od 60 dana zakazati i sprovesti vanredne izbore za načelnika. Ukoliko se većina građana općine Lukavac referendumom izjasni protiv opoziva, Edin Delić nastavit će obnašati funkciju načelnika Općine Lukavac.

(RTV Slon)

RSD Sloboda
Objavljeno u: