Sutra s akšamom nastupa mjesec rođenja Muhammeda a.s.

Sutra s akšamom nastupa mjesec rođenja Muhammeda a.s.

RSD Sloboda

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu, prigodnim programima obilježavaju mubarek mjesec rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. koji počinje sutra s akšamom.

Muhammed a.s. je rođen u Mekki, u ponedjeljak, 12. rebiu-l-evvela ili 20.aprila 570. godine. Sin je Abdullaha i Amine, iz arapskoga plemena Kurejš. Poslanik Muhamed a.s. je najbolji primjer svih ljudskih vrlina, uzor čovjeka, roditelja, prijatelja.

Vjernici se raduju danu u kome je rođen Allahov Poslanik a.s., to je, po mišljenju islamskih učenjaka, vjernika, dan kada je poteklo svjetlo upute i znanja cijelom svijetu. To je dan u kome je rođen Onaj za koga Uzvišeni Bog u Kur’anu kaže:” „A tebe smo Muhammede, samo kao milost svjetovima poslali“ (El-Enbija’, 107.) .

Tokom tog mjeseca u džamijama, kućama, mahalama u znak zahvalnosti Allahu dž.š. što im je podario Poslanika, muslimani priređuju mevludske svečanosti, uče Kur’an, ilahije i kaside, slušaju predavanja o Poslanikovom a.s, životu, njegovoj časnoj porodici, ashabima.

Kao posebnost mevluda je šerbe, tradicionalni bosanski napitak napravljen od cimeta i klinčića, a koji svojim mirisom i okusom okrepljuje organizam.

Božiji Poslanik Muhammed, a.s., preselio je na ahiret u Medini u 63.godini života, 12. rebiul – evvela u ponedjeljak, 11.god. po Hidžri, odnosno, 632.godine.

(RTV Slon)