Stotine migranata planinskim stazama pokušavaju iz BiH ući u Hrvatsku

RSD Sloboda
U Bihaću se, prema procjenama MUP-a USK, nalazi između 3.000 i 3.500 migranata, a svakodnevno pristižu nove skupine iz brojnih zemalja Azije i Afrike. Mnogi od njih pokušavaju preći dobro čuvanu granicu Republike Hrvatske i nastaviti put prema zemljama Zapadne Evrope, a tom prilikom biraju nepristupačne staze i puteve, čak i preko planine Plješevice.

Pripadnici Gorske službe spašavanja Bihać registrovali su kolone migranata u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice u blizini Bihaća. Na videosnimku koji su ustupili našem portalu, vidljive su ogromne skupine migranata koji kroz planinske staze Plješevice nastoje preći hrvatsku granicu.

RMU Banovići

Prema riječima načelnik GSS Bihać Ermina Lipovića, na objavljivanje ovih snimaka odlučili su se zbog ozbiljnosti situacije, posebice zbog dolaska hladnijih dana i zime.

“Zamislite da ovakva grupa migranata dočeka jesen ili zimu u Bihaću i uputi se preko Plješevice za prelazak granice. Mi ćemo prvi imati problema zbog toga, jer su naši kapaciteti ograničeni i nismo dovoljno opremljeni, a ogroman broj osoba pokušava preći granicu. Ovo je samo Plješevica, a šta je sa Bugarom, Lohovskim brdima, područjem u Velikoj Kladuši i tako dalje”, rekao je Lipović za Klix.ba.

On ističe da Gorsku službu spašavanja ne zanima da li su u pitanju legalni ili ilegalni prelasci granice, već da se radi o ljudskim životima.

“Šta bi bilo kada bi ti ljudi gore izginuli? Vidim neki već komentarišu u smislu zašto stavljamo ove klipove, da pustimo ljude da normalno prelaze. Ovdje nije poenta ilegalnog ili legalnog prelaska granice, već da smo imali već dvije situacije spašavanja migranata na području grada Bihaća. Dakle, migranti se izgube u planini i zovu policiju i Gorsku službu da ih idemo tražiti. Problem može eskalirati dolaskom zime”, ističe načelnik GSS Bihać.

On je rekao da GSS Bihać ima 13 spasilaca, međutim svi su volonteri, a ne uposlenici, kao uostalom i svi pripadnici gorskih službih u BiH.

“Mi očekujemo da nam neko pomogne kako bi mogli obezbjediti još potrebne opreme kako bi mogli odgovoriti na moguće pozive za pomoć, jer trenutno nemamo dovoljno za ovu vrstu realne moguće opasnosti”, rekao je Lipović.