Šta jesti za zdrav doručak

Šta jesti za zdrav doručak

RSD Sloboda

Ako želite zdravo doručkovati, morate znati koje su namirnice najbolje. Uzmite tanjir i podijelite ga na tri zamišljena dijela – na jedan stavite hranu koja sadrži proteine, na jednu kompleksne ugljikohidrate i na treću svježe voće i povrće.

Pazite da ste zadovoljili i potrebe organizma za zdravim masnoćama. Na ovaj način tijelu ćete osigurati potrebnu energiju za taj dan, a i izbjeći ćete napad gladi prije ručka.

RMU Banovići

Voće – Da biste u organizam unijeli potrebne vitamine, antioksidanse i vlakna, dnevno pojedite barem dvije porcije voća. Dovoljna količina po obroku je 150 grama voća, koliko je teška jedna srednje velika jabuka, ili dva manja kivija. Birajte svježe, sezonsko voće, a u njegovom nedostatku može poslužiti i zamrznuto voće.

Proteini – Zaslužni su za izbjegavanje napada gladi u periodu do ručka, jer je upravo taj makronutrijent odgovoran za uravnoteženje nivoa šećera u krvi. Dva kuhana jajeta za doručak odličan su izbor za vaše proteinske potrebe. Možete ih zamijeniti nemasnim jogurtom, sirom ili šakom badema.

Ugljikohidrati – Kompleksni ugljikohidrati odličan su izvor energije za početak dana. Izbjegavajte ugljikohidrate s visokim glikemijskim indeksom, jer ćete nakon njih vrlo brzo ponovno biti gladni. Preporučuje se ili jedna kriška hljeba od integralnih žitarica ili polovina šolje zobenih pahuljica ili prosa.

Povrće – Dnevno se preporučuje pet porcija povrća. Nutricionisti pojašnjavaju da je to minimum za potreban unos vlakana, vitamina, minerala i antioksidanasa iz povrća. Da biste zadovoljili ovu nutritivnu potrebu, povrće uvrstite i u doručak. To će se odlično odraziti i na vašu probavu.

(Avaz)