Sok od cvekle jača imunitet

Sok od cvekle jača imunitet

RSD Sloboda

U vrijeme sezone virusa i gripa najbolji način da ojačate imunitet jeste da svakodnevno pijete sok od cvekle. Za samo nekoliko dana konzumiranja ovog ljekovitog napitka, osjetiti ćete se jačima.

Ako ste malokrvni, imate nizak pritisak ili ste podložni respiratornim infekcijama jedite što više cvekle.

Ova korjenasta biljka efikasna je i za detoksikaciju organizma, otklanja umor i stres, a nedavna istraživanja pokazala su da je odlična i u prevenciji razvoja kancerogenih ćelija.

Ishrana koja obiluje cveklom pokazala se blagotvorna i za poboljšanje funkcije jetre, povećanje nivoa hemoglobina, smanjenje jačine upale, sprječavnje demencije, ublažavanje artritisa, kao i za usporavanje procesa demineralizacije zuba i kostiju.

Cvekla je najbolje da se jede svježa, kao salata ili da se od nje pravi sok. Ipak, i kuhana ima svoje prednosti u odnosu na nezdravu hranu.

Za jutarnji detoks za jači organizam potrebna vam je glavica svježe cvekle, pola šolje vode i dvije kašike meda. Dobro operite i očistite cveklu. Isijecite je na kockice i izblendirajte je. Dobijeni sok razblažite vodom i dodajte med.

Ovaj moćni antioksidativni napitak obezbijediti će vam dovoljno energije tokom čitavog dana, a ujedno će da zaštiti od sezonskih prehlada. Sok je prijatnog i slatkog ukusa i u njega može da se doda i sok od limuna, pomorandže ili nekoliko kapi ehinacee.

 

(novosti.rs)