Soda bikarbona je najbolje sredstvo za čisto i mirisno rublje

Soda bikarbona je najbolje sredstvo za čisto i mirisno rublje

RSD Sloboda
Soda bikarbona je jeftin dodatak koji će otkloniti neugodne mirise s vaše odjeće, pojačat će djelovanje izbjeljivača i deterdženta, omekšat će vašu odjeću i očistit će vam peglu. Sigurna je za sve vrste perilica, ona je jedan od dva najbolja proizvoda (drugi je destilirani bijeli ocat) za eko pranje rublja, jer smanjuje vašu ovisnost o hemikalijama i njihov utjecaj na životnu sredinu.

The spruce portal vam predstavlja osobine sode bikarbone za koje možda niste znali. Naučite kako:

    • Smanjiti ili potpuno ukloniti neugodne mirise s odjeće
    • Pojačati djelovanje deterdženta ili izbjeljivača
    • Prirodno omekšati rublje
    • Očistiti peglu.

1. Smanjite ili uklonite mirise s odjeće

RMU Banovići

Mirise na odjeći ili posteljini uzrokuju bakterije. Bakterije se uklanjaju kada molekule deterdženta razgrade stanice bakterija koje se nalaze na tkanini. Međutim, jeftinijim deterdžentima, koji ne sadrže određene enzime koji napadaju bakterije, potreban je dodatan poticaj kako bi bili efektni.

Soda bikarbona regulira pH vrijednost vode za pranje tako što je sprečava da postane previše kisela ili alkalna. Dodavanjem pola šalice sode bikarbone u svako pranje, vaš deterdžent će biti efikasniji i smanjit će bakterije.

Za uklanjanje jakih neugodnih mirisa poput znoja ili mirisa dima cigarete, koristite mješavinu vode i sode prije nego što tu odjeću stavite u perilicu rublja. Otopite jednu ili dvije šalice sode bikarbone u manjoj količini tople vode. Napunite posudu ili umivaonik (ako je dovoljno dubok) hladnom vodom i dodajte otopljenu sodu. Zatim potopite odjeću neugodnog mirisa u vodu i ostavite je preko noći. Sutra rublje normalno operite u perilici.

2. Pojačajte djelovanje deterdženta ili izbjeljivača

Izbjeljivač na bazi hlora se često koristi kako bi se uklonili neugodni mirisi ili tvrdokorne mrlje s rublja. U vodi koja je previše kisela ili alkalna, izbjeljivaču je potreban dodatan poticaj kako bi bio efikasniji. Pojačavanjem njegovog djelovanja mogli biste smanjiti količinu izbjeljivača koju koristite u svakom pranju i dobili biste iste rezultate. Tako ćete uštedjeti novac i smanjiti utjecaj koji izbjeljivač ima na životnu sredinu.

Dodavanjem pola šoljice sode bikarbone u pola šoljice izbjeljivača (izbjeljivač morate dodati u pravo vrijeme) regulisat će se pH vrijednost vode, pa će djelovanje izbjeljivača biti jače i efikasnije.

Ako ne koristite izbjeljivač na bazi hlora, onda dodajte pola šoljice sode bikarbone u vaš deterdžent. Ovo je važno ako je vaša voda tvrda ili koristite jeftin deterdžent. Sodu bikarbonu biste trebali dodati u prazan bubanj perilice, prije nego što dodate prljavo rublje. Nikada ne stavljajte sodu bikarbonu u posudu za deterdžent vaše perilice rublja.

3. Prirodni omekšivač

Soda bikarbona reguliše pH vrijednost vode za ispiranje rublja, sprečava da postane previše kisela ili alkalna. Dodavanjem pola šoljice sode bikarbone svakom ciklusu ispiranja postiže se ravnoteža koja drži ostatke deterdženta ili minerala koji se skupljaju u vodi pod kontrolom i sprečava ih da se ponovo slegnu na odjeći, jer ako dođe do toga, odjeća postaje kruta.

Soda bikarbona je prirodni mineral i samim time je manje štetna po životnu sredinu, za razliku od tvorničkih omekšivača s parfemima koji maskiraju mirise na odjeći. Ovo je odličan izbor za one koji imaju osjetljivu kožu ili su alergični.

4. Očistite peglu

Soda bikarbona je prirodno nježno abrazivno sredstvo. Kako biste uklonili prljavštinu koja se nakupila na vašoj pegli, napravite pastu od sode i vode. Platnenom krpom utrljavajte pastu na peglu i ponavljajte postupak sve dok je ne očistite. Kao završnicu, ploču pegle obrišite krpom koju ste prije toga umočili u bijeli destilirani ocat.

Vaša pegla će lagano kliziti po tkanini pri sljedećem peglanju.

 

(Klix.ba)