SLIJEPA I NEPOKRETNA BAKA KOJU SU DJECA OSTAVILA U BOLNICI IDE U DOM: Danima plače i niko ne može da je utješi

SLIJEPA I NEPOKRETNA BAKA KOJU SU DJECA OSTAVILA U BOLNICI IDE U DOM: Danima plače i niko ne može da je utješi

RSD Sloboda

Slučaj osamdesetsedmogodišnje bake iz planinskog sela Prvonek koje se nalazi nedaleko od Vranjske Banje ganuo je i rastužio cijelu Srbiju.

Slijepa i nepokretna starica, majka šestoro djece je zbog problema sa povišenim krvnim pritiskom primljena na Interno odjeljenje Opšte bolnice u Vranju 18. oktobra.

Kada je došlo vrijeme da starica izađe iz bolnice, niko od njene djece se nije pojavio i pored poziva koji su im upućeni. Staricu nije imao ko da preuzme pa se u rješavanje problema uključio Grad Vranje sa Centrom za socijalni rad i socijalnim službama ZC. Kako “Kurir” nezvanično saznaje starica je i dalje na Internom odjeljenju, u teškom stanju, slijepa nepokretna sa dekubitusom po tijelu.

U svjesnom je stanju tužna i uplakana.

“Baka je neutešna stalno plače, svjesna situacije u kojoj se nalazi. Deca se jednostavno ne pojavljuju ”, kaže dobro obaviješten izvor “Kurira”. Prema riječima nadležnih starici je potrebna tuđa njega i pomoć, jer zbog svog stanja mora biti pod nadzorom.

Doktor Saša Đorđević, upravnik Opšte bolnice u Vranju kaže da je sve više ovakvih slučajeva u kojima stare i nemoćne roditelje ne zbrinjavaju djeca.

“Nadamo se da će baka dobiti smeštaj u Staračkom domu u Surdulici. Kod nje se radi o kardiovaskularnom oboljenju. Baka je lečena na Internom odeljenju Opšte bolnice.Ona je sanirana maksimalno sa internističke strane i ono što je bitno da kažem kao upravnik bolnice jeste da mi pacijente ne prepuštamo slučaju naravno budu hospitalizovani i dalje kod nas. Iz svog iskustva mogu reći da sam držao pacijenta dva i po meseca na odeljenju. Nećemo pustiti ljude napolje bez krova nad glavom. U takvim slučajevima obavestimo sve nadležne institucije porodicu rodbinu i u saradnji sa socijalnim službama pri bolnici pokušavamo da ovakve ljude smestimo u odgovarajuću ustanovu”, kaže doktor Đorđević i dodaje da je problem u tome što deca ne žele da se staraju o starim i bolesnim roditeljima.

“Nažalost dešava se da I poslednje dane pacijenti provedu ovde, a da ih opet porodica ili deca ne žele kući, ne žele nikakve obaveze prema njima i da život završe u bolničkim uslovima”, napominje doktor Đorđević na osnovu svog dvadesetogodišnjeg iskustva u radu na Hirurgiji.

Za nemoćnu baku kako “Kurir” nezvanično saznaje interesuje se samo jedna od snaha. Nju je ganula čitava situacija, ali nažalost, ne može da se stara o svekrvi.

“Jedna od bakinih snaja nije u mogućnosti da na bilo koji način brine o svekrvi zbog porodičnih problema koje ima. Vrlo je potresena zbog cele situacije zove stalno i plače želeći da pomogne iako nije u mogućnosti”, kaže dobro obaviješten izvor “Kurira”.

Grad neće dozvoliti da baka završi na ulici

Danijela Milosavljević gradska vijećnica zadužena za socijalna pitanja i lokalnu upravu ističe da slijepa i nepokretna baka neće ostati u bolnici niti biti na ulici, jer će do završetka procedure oko smještaja u Domu za stare u Surdulici, biti smještena u Prihvatilište za stara i odrasla lica u Vranju.

“Baka nije bila u sistemu socijalne zaštite. Od trenutka kada je ona smeštena u bolnicu gde ju je smestio jedan od sinova i kada je lečenje privedeno kraju prosto sin se nije pojavio da preuzme majku iz bolnice. U tom trenutku je i bolnica obavestila Centar za socijalni rad. Ono što je Centar u početku imao od informacija da baka ima šestoro dece, ali je morao da stupi u kontakt sa svom decom, jer je možda neko zainteresovan da preuzme starog roditelja i da brine o njemu. Centar je kontaktirao decu i ono što je bitno niko od njih nije iskazao interesovanje da se neposredno brine o njoj, ali su hteli da snose određene troškove oko bakinog smeštaja u odgovarajuću ustanovu. Kako se deca nisu dogovorila oko preuzimanja bake iz bolnice Centar je prinuđen da preuzme odgovornost oko starice. Bakin ordinirajući lekar počinje da radi u utorak tada će biti spremna otpusna lista. Da li će baka odmah u utorak biti smeštena u Domu za stare u Surdulici zavisi od procedure dok se ona ne završi ona će biti privremeno u Prihvatilištu za stara I odrasla lica u Vranju”, objašnjava vjećnica.

Ona podsjeća da prema Zakonu o socijalnoj zaštiti Srbije kada djeca ne žele da se staraju o svom roditelju iznad 65 godina da je Centar u obavezi da pokrene krivični postupak prema svoj djeci. Milosavljević dodaje i to da djeca nekad i nisu u mogućnosti da se staraju o svojim roditeljima.

“Ne osuđujem takvu decu koja prosto ne mogu iz mnogo razloga da brinu o starim roditeljima, zato postoje starački domovi I druge ustanove socijalne zaštite, ali konkretno ovde smatram da je trebalo da preuzmu svoju majku iz bolnice I da se onda na neki način reši taj problem”, ističe Milosavljević.

 

(Kurir)