Skoro 900 miliona KM otišlo na plaće i naknade u općinama, kantonima i institucijama FBiH

RSD Sloboda

Samo na plaće i naknade uposlenih u institucijama općinske, kantonalne i federalne vlasti u prvih šest mjeseci ove godine otišlo je 898,7 miliona KM, otkriva podatak iz dokumenta o izvršenju budžeta FBiH za ovaj period.

U strukturi ukupnih rashoda FBiH na plaće i naknade uposlenih u administraciji otišla je čak četvrtina, što govori o kakvom se ogromnom birokratskom aparatu radi, ali i činjenici da se on pod hitno mora smanjivati.

RMU Banovići

No, ni to nije sve. Do kraja godine, za plaće i naknade na svim nivoima vlasti planirani su izdaci veći od 1,8 milijardi KM!

Analitika utroška po osnovu plaća i naknada troškova zaposlenih pokazala je da
bruto plaće i naknade iznose 777,4 miliona KM, što je za 33 miliona KM ili 4,4 posto više u odnosu na isti period 2017. godine.

Također, i naknade troškova zaposlenih, odnosno naknade za topli obrok, prijevoz, regres i pomoć u slučaju smrt su povećane te iznose 121,3 miliona KM i više su za 4,9 posto u odnosu na isti period lani.

Od ukupnog iznosa plaća i naknada, 100,8 miliona KM otpada na uposlene u federalnim institucijama. Najviše sredstava za plaće i naknade “pojela” je kantonalna administracija, tako da je na kantonalnom nivou za ove namjene za samo pola godine potrošeno 545,1 milion KM.

Za plaće i naknade troškova zaposlenih na općinskom nivou izdvojeno je 216,8 miliona KM. Dodatno u strukturi troškova za ovu svrhu učestvuju i plaće i naknade troškova zaposlenih u sektoru socijalne zaštite, a na njih otpada 36 miliona KM u prvih šest mjeseci ove godine.

Da je Federacija zajedno s kantonima i općinama ogroman birokratski aparat koji doslovno proždire javni novac svjedoči činjenica da su ukupni rashodi javnog novca u prvih šest mjeseci iznosili 3,6 milijardi KM, a do kraja godine bi, prema planu, ovaj iznos trebao dostići nevjerovatnih devet milijardi KM.

Ostvareni prihodi od poreza za period januar – juni 2018. godine iznose 3,9 milijardi KM, a oni u strukturi ukupnih prihoda sa 89 posto. U odnosu na isti period prošle godine, u prvom polugodištu 2018. ubrano 8,5 posto više poreza, odnosno za 308,7 miliona KM više.

(Klix.ba)