Senad Pećanin: Čović je jedini lider u regionu koji istovremeno plače nad Vukovarom i slavi RS

Senad Pećanin: Čović je jedini lider u regionu koji istovremeno plače nad Vukovarom i slavi RS

RSD Sloboda
Pored Dragana Čovića brojne reakcije izazvalo je i pojavljivanje ambasadora Hrvatske Ivana Del Vechia na obilježavanju neustavnog Dana RS-a.

“Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jedini je lider u regionu koji istovremeno plače nad Vukovarom i slavi Republiku Srpsku. Dakle, entitet koji je nastao na genocidu, ratnim zločinima i etničkom čišćenju Bošnjaka i Hrvata”, istakao je Pećanin.

RMU Banovići

Osim ambasadora Hrvatske od stranih zvaničnika prisustvovao je još ambasador Rusije Petar Ivancov te premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je i odlikovana te ministar odbrane Aleksandar Vulin.

“Činjenica da su od cijelog diplomatskog kora u BiH operetnoj vojnoj paradi u slavu genocida prisustvovali ambasadori Rusije i Hrvatske, kao i premijerka Srbije, još jednom svjedoči da Beograd i Zagreb u Moskvi imaju moćnog pokrovitelja u ponovo oživjelom projektu podjele BiH i palestinizaciji Bošnjaka. Sada je jasno da je HDZ-ova suzdržanost povodom glasanja u Parlamentu BiH o rezolucijima o osudi genocida u Srebrenici i zahtjevu za ubrzanjem integracije države u NATO u potpunosti usklađena sa zahtjevima Kremlja. Zanimljivo je da aktuelne vlasti u Beogradu i Zagrebu imaju vjerovatno najlošije međusobne odnose još od završetka Drugog svjetskog rata. Oni ne mogu postići suglasnost niti o jednom bitnom pitanju, osim o podjeli teritorija u Bosni i Hercegovini i držanju naše zemlje u kolonijalnom statusu”, naglasio je Pećanin.

On je iznio i komentar o stanju u državi iznoseći tezu o uzročno-posljedičnoj vezi sa tzv. Prudskim sporazumom, koji je bio aktuelan prije više od deset godina.

“Stanje koje danas imamo u državi jeste praktična realizacija Prudskog sporazuma koji je svojevremeno lider SDA Sulejman Tihić dogovorio u Beogradu. I ne samo iz tog razloga, mislim da je SDA zaslužila da i njen lider Bakir Izetbegović bude među viđenijim gostima banjalučke proslave genocida. S druge strane, ne vjerujem da više ima, ako ih je ikada i bilo, onih kojima nije jasno zašto je većina glasača u Federaciji BiH Željkom Komšićem glasala na izborima protiv mogućnosti da Dragan Čović iz fotelje člana Predsjedništva BiH nastavi projekat u kojem ga je Moskva upregla zajedno sa Miloradom Dodikom”, zaključio je Pećanin.

(Klix.ba)