Sektor malinarstva u BiH pred totalnim kolapsom: Milionski gubici u proizvodnji

Iako je sektor proizvodnje malina nekoliko godina unazad ostvarivao rezultate koji su vrijedni pažnje, danas se nalazi pred totalnim kolapsom.

U 2017. godini proizvedeno je više od 23.000 tona maline i ostvarena vrijednost izvoza od 71 milion KM, saopšteno je iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH.

Menprom

Ostvareni rezultati su svrstali BiH kao 7. zemlju na svijetu po ostvarenoj proizvodnji malina, a njihovu proizvodnju kao sektor koji bilježi najbrži rast.

Sektor proizvodnje malina danas prolazi kroz najteži period prije svega zbog nepovoljnih klimatskih uslova, piše “Fena”.

“Kiša koja konstantno pada značajno utiče na mogućnost branja maline, kao i na kvalitet ubrane maline. Drugim riječima, u malinarstvu je prisutno stanje elementarne nepogode koje nanosi milionske gubitke u proizvodnji”, saopšteno je.

Navodi se da je izlazak pojedinih hladnjača iz otkupa u 2018. godini smanjilo raspoložive rashladne kapacitete, te dodatno otežalo situaciju u cjelokupnom sektoru. Između ostalog, i to je doprinijelo neravnomjernoj raspoređenosti rashladnih kapaciteta na terenu.

Zbog nemogućnosti skladištenja proizvoda dnevno propadaju tone malina, a prema procjenama samo u okolici Maglaja do sada je propalo 500 t maline. Nadamo se da će se nadležno ministarstvo i ostali učesnici na tržištu uključiti i preduzeti potrebne korake kako bi se ustabilila situacija u sektoru malinarstva”, zaključuje se u saopštenju Saveza.

(Haber)

RSD Sloboda