Sastanak povodom izrade Prostornog plana TK sa akcentom na deponiju šljake i pepela Šićki Brod

Sastanak povodom izrade Prostornog plana TK sa akcentom na deponiju šljake i pepela Šićki Brod

RSD Sloboda

O problemu lociranja nove deponije šljake i pepela za potrebe Termoelektrane Tuzla danas su razgovarali premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović sa načelnikom Općine Lukavac Edinom Delićem i predstavnikom Mjesne zajednice Bistarac Donji Jozom Tunjićem te udruženja građana Eko sport Šićki Brod Senadom Isakovićem i Centar za ekologiju i energiju Denisom Žiško.

Predstavnici lokalne zajednice iznijeli su ovom prilikom svoje neslaganje i razloge zašto ua novu deponiju šljake i pepela nije prihvatljiva lokacija Šićki Brod. Prema njihovom mišljenju predložena deponija bi se nalazila u neposrednoj blizini naseljenih mjesta. Pored toga, naglašeno je da je na tom području skoro u potpunosti završena rekultivacija te da bi  bila nepovratno uništena jezera i izvorišta vode.

RMU Banovići

Premijer Suljkanović i resorni ministar Huskanović su naglasili da će, uvažavajući iznijete stavove i mišljenja, kod donošenja Prostornog plana Tuzlanskog kantona imati u vidu zahtjeve lokalne zajednice, saopšteno je iz Ureda Vlade TK.