Samo jedna vježba za zategnuto tijelo i sagorjevanje masti!

REKLAMA

Svi želimo da izgledamo lijepo i da imamo zategnuto tijelo a osim ako vam genetika nije naklonjena pa ste dobar izgled naslijedili  svakako da ukoliko želite rezultate fizička aktivnost u vidu vježbi je neohodna.

Nažalost, velika većina već na samom startu odustaje. Istina, neke vježbe su zaista teške za uraditi jer je potrebno uložiti maksimalne napore kako bi rezulati tih vježbi bili imalo vidljivi. 

Menprom

Danas vam donosimo  jednu od najefikasnijih vježbi za tijelo gdje ćete, ako budete disciplinovani, rezultate vašeg truda vidjeti relativno brzo. 

Naime, riječ je  o obrnutom planku, vježbi koja nije toliko popularna kao običan plank, ali podjednako je efikasna i korisna za cijelo tijelo. Ako ste čuli za plank, onda znate da je suština ove vježbe ostanak u pozi u kojoj morate da budete – odnosno to je vježba izdržaja tokom koje se svi zategnuti mišići učvršćuju.

Obrnuti plank je nešto drugačiji, jer osim izdržaja traži i lagano spuštanje prema podu, no sve u svemu, vježba je vrlo jednostavna, a vjerujemo da će nakon prvih nekoliko dana postati jednostavnija i za rad.

Kako se izvodi vježba:

Obrnuti plank (obrnuta daska) izvodi se ovako:

Skedite i naslonite se na dlanove, zatim zategnite trbušni zid i guzu, te odignite kukove od zemlje. Na taj način formirajte ravnu liniju skroz od ramena do peta, te u toj pozi izdržite 30 sekundi.

Ako niste u formi, počnite s izdržajima od 15-ak sekundi, potom guzu polagano spuštajte prema podu da bi tijelo potom opet postavili u položaj za izdržaj. Svaki dan ponovite tri do pet izdržaja, prvo po 15-ak sekundi, a kako budete sticali formu, produžite vrijeme trajanja izdržaja na 30-45-60 sekundi. Koliko možete.

 

Efekat:

– Već nakon nekoliko dana, osjetićete prve promjene na području cijelog trbušnog zida – svih trbušnih mišića, ramena, guze, i zadnjeg dijela nogu.

– Zategnuta zadnjica i butine. U poređenju sa običnim plankom, obrnuti plank više opterećuje glutealne mišiće.

– Poboljšanje metabolizma. Dok se nalazite u ovoj pozi, kalorije se troše više nego kod izvođenja dinamičkih vježbi. Primjećeno je da, kod većine ljudi, koji praktikuju ovu vježbu, praktički nema problema sa metabolizmom.

– Ravna kičma. Obrnuti plank garantuje poboljšanje držanja tijela, jer prilikom izvođenja, koristimo mišiće koji pomažu ravnom držanju kičme. Ovo je posebno važno za one koje rade u kancelariji.

– Oslobađanje od bolova i grčeva u leđima. Ako radite barem 3-4 puta nedeljno obrnuti plank, oslobodićete se bolova u leđima. Ova vježba efikasno upošljava sve validne mišiće.

– Ravan i zategnut stomak. I ne samo to. Prilikom izvođenja vježbe važno je ne spuštati karlicu, ne zabacivati glavu, leđa moraju biti maksimalno ravna. Obrnuti plank, ne samo da jača mišiće ruku, trbuha i nogu, već i isteže mišiće u dijelu ramenog pojasa.

(Objektivno.ba/ uspesnazena)

 
RSD Sloboda