S ponosom u tišini u Potočare stiglo više od pet hiljada učesnika Marša mira

S ponosom u tišini u Potočare stiglo više od pet hiljada učesnika Marša mira

RSD Sloboda

 

Kao i ranijih godina, i ovaj put na maršu su učestvovale osobe iz raznih dijelova svijeta. Tokom cijelog puta vladale su jake emocije, a nerijetko su se mogle vidjeti suze te čuti jecaji prilikom sjećanja na sve strahote koje su se dogodile 1995. godine.

RMU Banovići

Nekadašnjim putem spasa u dužini od 100 kilometara koračali su svi oni koji su na taj način odlučili odati počasti onima koji se nisu uspjeli probiti na slobodnu teritoriju u Nezuku.

Ove godine učesnici Marša mira su prošli originalnom desetokilometarskom trasom Kameničko Brdo kod Bratunca kojom su 1995. godine koračali Podrinjci.

Tim putem se dosad nije prolazilo jer je bio miniran, a na spomenutom lokalitetu pronađeno je 250 posmrtnih ostataka Podrinjaca koji nisu imali sreću da živi izađu na područje Nezuka.

Na najznačajnijim lokalitetima za učesnike su upriličeni i historijski časovi kako bi se na adekvatan način upoznali o svim strahotama kroz koje su prošli Podrinjci u prošlom ratu.

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite su na nekoliko lokacija na dijelu trase Marša mira kojom prolazi kolona i danas pružali podršku učesnicima dijeleći hranu i vodu.

(Klix.ba)