S OVE STRANE PLIVE: Na EP u atletici za Švicarsku trči Ajla Del Ponte, kćerka Senade iz Jajca, snahe bivše haške tužiteljice Carle Del Ponte!

RSD Sloboda

Ajla Del Ponte danas je pobijedila u kvalifikacionoj trci na 100 metara rezultatom 11.44 i plasirala se u polufinale.

Ovo nije prvo veliko natjecanje za nju, već je branila boje Švicarske na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Londonu i Olimpijskim igrama u Riju 2016,piše “Slobodna Bosna“.

Na Evropskom prvenstvu u atletici u Berlinu koje je počelo danas Bosna i Hercegovina ima šest atletičara i nijednu atletičarku. No, da Bosanke ipak budu zastupljene na najvećoj ovogodišnjoj atletskoj smotri, pobrinula se Ajla Del Ponte, 22-godišnja sprinterka naših korijena koja nastupa za Švicarsku. Ajla je u kojoj je rođena.

Ajlinja majka, Senada Del Ponte (djevojački Polažanin) rođena je Jajcu gdje je sve do pada ovog grada u agresorske ruke, krajem 1992. godine, radila kao doktorica. Nakon okupacije rodnog grada, Senada je napustila BiH i odselila u Švicarsku gdje se udala za Claudia Del Pontea, rođaka nekadašnje glavne tužiteljice Haškog Tribunala Carle Del Ponte. Tokom godina u kojima je rodica njenog muža bila na čelu Tužiteljstva u Haagu, Senadi Del Ponte nije bilo dopušteno da govori o njoj, čak ni u kontekstu obiteljskih tema. Senadina porodica, suprug Claudio i djeca Ajla i Karim posjećuju Jajce kada im to dopuste obaveze.

Ajla Del Ponte jučer je pobijedila u kvalifikacionoj trci na 100 metara rezultatom 11.44 i plasirala se u polufinale.
Ovo nije prvo veliko natjecanje za nju, već je branila boje Švicarske na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Londonu i Olimpijskim igrama u Riju 2016.

(Slobodna Bosna)