”Rod i dom” Safeta Sijarića na sceni Teatra kabare Tuzla

REKLAMA

Na sceni Teatra kabare Tuzla izvesti će se monodrama ‘’Rod i dom’’ s početkom u 19 30 sati. Predstava “Rod i dom” u režiji Vlade Keroševića, nastala je u koprodukciji Teatra kabare Tuzla, Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Centrom za kulturu Zavidovići.

Tekst je prema romanu Safeta Sijarića dramatizirao Hasan Džafić. Ova predstava je ujedno i praizvedba ovog teksta čiji glavni lik Arslana Šipovčanina tumači mr. umjetnosti Irfan Kasumović koji je na za ovu ulogu osvojio nagradu za najboljeg mladog glumca u Banjoj Luci. Do sada je predstava “Rod i dom” zabilježila niz zapaženih izvođenja i gostovanja.

Menprom

Monodrama je o čovjeku iz Sandžaka, ali je itekako priča o metafizici i identitetu čovjeka. Naime, kroz komične situacije, običaje i tradiciju proteže se tragična ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovoga brata. Život i priča Sanije i Arslana sadrži niz komičnih, životnih i tragičnih slika koje sigurno nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Razlozi za rad na ovom obliku pozorišne predstave i na ovoj tematici je sigurno najveći test za jednoga glumca i povod da se vrate na scenu one  ljudske vrijednosti koje su danas skoro zaboravljeni pojmovi. Mlade generacije trebaju vidjeti kako se nekad živjelo, po kojim principima su naši očevi odgajani i da tradicija ima lice i naličje. Na neki način, ovo je predstava o prošlim vremenima ali i o nama danas.

Tehničku ekipu sačinjavaju Ademir Omerčehajić, ton i svjetlo majstor; Elvis Sivčević, muzika; Robert Andrejaš, fotografija; Damir Pirić, dizajn propagandnog materijala i Šefika Hukić, garderoberka.

Ulaznice su u slobodnoj prodaji. Rezervaciju možete uraditi na broj telefona 035 264 733. Za ovu predstavu ima i poseban popust na grupne ulaznice. Ukoliko kupite 5 i više ulaznica odjednom, dajemo ih po cijeni od 5 KM. Redovna cijena pojedinačne ulaznice je 7 KM. Studenti, srednjoškolci i penzioneri 3KM.

 

RSD Sloboda