Ribari u Jadranu “upecali” uređaj koji traži NASA

Ribari u Jadranu “upecali” uređaj koji traži NASA

RSD Sloboda

Grupa ribara kod Mljeta pronašla je misteriozni uređaj opremljen elektronskom opremom bez ikakvih natpisa za koji hrvatski mediji spekulišu da pripada američkoj svemirskog agenciji NASA.

Posada ribarskog proda je sa dubine od 140 metara izvukla narandžastu kutiju bez oznaka tešku oko 100 kilograma koja im je pokidala mreže.

RMU Banovići

Hrvatski mediji navode da je moguće da je uređaj američki jer je nedavno je u brodogradilištu u Rijeci bio specijalizovani vojni okeanografski brod u vlasništvu američke ratne mornarice koji je nedaleko Mljeta izvodio “neobične” manevre.

Ubrzo po objavljivanju vejsti, jedan od ribara rekao je da su ga zvali sa američkog vojnog broda i da su tražili da im vrati uređaj što je on odbio dok mu ne nadoknade štetu za mreže. Ribar je kasnije rekao da je uređaj vratio Amerikancima koji su mu, kaže, platili štetu.

 Najprije su zahtjevali da im se vrati uređaj, ali sam im onda rekao da sam ja hrvatski građanin i da nisam pirat iz Somalije i da sa mnom tako ne mogu razgovarati. Tada su mi rekli da sam tvrd pregovarač, pa su pristali odraditi primopredaju na ovakav, pošten način. Pitali su me i kako ja znam da se uređaj može aktivirati, pošto sam vidio sonde na njemu. Onda sam im na to odgovorio da danas svi imaju internet i Jutjub – ispričao je ribar.

Navodno su dobili dokument koji potvrđuje da je uređaj u Hrvatsku stigao iz NASA-e i njihovog pomorskog taktičko-zapovijednog centra, piše “Morski“.

(Morski)