Psi trenirani u BiH tragaju za minama širom svijeta

REKLAMA

Približno 2,2 posto teritorije BiH još uvijek je prekriveno minama koje predstavljaju veliku opasnost za stanovništvo.

Od 1995. godine u BiH je od mina i sličnih sredstava poginulo 614 osoba, a povrijeđeno je preko 1.100. Pretpostavlja se da u BiH još uvijek postoji 80.000 mina i pored toga što je u proteklim godinama učinjeno mnogo na njihovom uklanjanju, navodi se u reportaži švicarskog portala SWI.

Menprom

Veliki učinak u pronalaženju mina na terenu u proteklim godinama imali su dobro obučeni psi, budući da se desetak kilometara od Sarajeva nalazi i centar za njihovu obuku. Tu se nalazi 60 belgijskih ovčara o kojima brine 14 osoba.

“Ova pasmina je izuzetno aktivna, odnosno nije lijena kao neke druge, primjerice kao labradori”, istakao je Goran Šehić, zamjenik program menadžera u ovom centru.

Šehić napominje i da su ovi psi precizniji u svom poslu i od ljudi i od dronova.

“Deminer sa svojim detektorom može dnevno pokriti 35 metara kvadratnih, dok pas može obići 400 do 600 metara kvadratnih”, kazao je Šehić.

Dobro istreniran pas u ovoj oblasti vrijedi i do 30.000 eura, a neki od njih iz BiH su prebačeni i u inostranstvo, odnosno zemlje koje također imaju probleme sa minama, kao što su Kosovo, Sudan i Liban.

U ovom bh. centru ističu da tokom potrage za minama do sada u BiH nije stradao nijedan pas. Njihovo nevjerovatno čulo mirisa omogućava im da brzo pronađu minu, a kada to učine, odmah se prestanu kretati i sjednu, jer su tako trenirani. Taj dio terena se markira i mina se kasnije uklanja.

Stručnjak za mine Robert Šafradin pesimističan je u pogledu skorog uklanjanja svih mina u BiH.

“Bit će potrebno iznimno mnogo vremena da to bude postignuto. Možda i više od 30 godina”, kazao je Šafradin.

(Fokus.ba)

RSD Sloboda