Protesti u New Yorku zbog nove Trumpove zabrane: “Nisu ovdje problem muslimani, niti izbjeglice. Problem je mržnja”

REKLAMA

U New Yorku su sinoć održani masovni protesti zbog zabrane putovanja u sedam država koje je američki predsjednik Donald Trump donio zbog sigurnosnih razloga, a Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država odobrio.

“Stop, zabranama“, “Ne, nacistima u Bijeloj kući“, neke su od poruka sa transparenata, a okupljeni su uzvikivali slogane “Svi smo muslimani“ i “Ovo su naše ulice“.

Menprom

Javni advokat u New Yorku Letitia James oštro je kritikovala odluku Vrhovnog suda kojom su odobrene Trumpove mjere.

“Nisu ovdje problem muslimani, niti izbjeglice. Problem je mržnja. Ovo je bijeli nacionalizam. To nismo mi“, poručila je James.

“Ovo je potpuno pogrešna odluka. Nastavit ćemo neumorno da se borimo protiv toga“, kazala je načelnica Manhattana Gale Brewer.

Podsjećamo, Vrhovni sud je podržao zabranu ulaska u SAD državljanima nekoliko većinski muslimanskih zemalja, odbacivši tvrdnje da je riječ o neustavnoj vjerskoj diskriminaciji. Sud smatra kako protivnici Trumpove odluke nisu uspjeli dokazati da zabrana krši američki zakon o imigraciji ili prvi amandman američkog ustava koji zabranjuje vladi da favorizira jednu religiju nauštrb drugih.

Trenutno je ulazak u Sjedinjene Američke Države zabranjen većini ljudi iz Irana, Libije, Somalije, Sirije i Jemena, dok se zabrana odnosi i na građane Sjeverne Koreje i Venecuele.

(Haber)

RSD Sloboda