Premijer zgrožen knjigom koja relativizira Tuzlansku kapiju: Čisto licemjerstvo i gnusno podmetanje

RSD Sloboda
“Te nesretne večeri 25. maja 1995. godine, s kolegama Zoranom Jerkićem, vaskularnim hirurgom i Mensurom Hadžibeganovićem, pedijatrom, sam bio na dječijem igralištu na Slatini (naselje u centralnom dijelu Tuzle). Jasno smo čuli da je te večeri, oko 21 sat, prva granata, ispaljena sa Ozrena, pala u rijeku Jalu, u blizini studentskog doma u Tuzli”, prisjetio se Tulumović. “Druga granata, koju smo, kao užarenu loptu u zraku, vidjeli svojim očima, nažalost je pala u centar grada, na poznato okupljalište mladih ‘Kapija’. Kolegi Jerkiću sam rekao da ne ulazi u stan, nego da odmah idemo u bolnicu, jer sam pretpostavljao, a nažalost to se i obistinilo, da će biti mnogo civilnih žrtava”.
Kao sudionik ovog tragičnog događaja objavljivanje ove knjige Tulumović vidi kao, iako indirektno, ipak jasno i nedvosmisleno priznanje odgovornosti najviših državnih organa u Srbiji, kao što je Ministarstvo odbrane, za dešavanja i zločine koji su se dešavali na području Tuzle, Tuzlanskog kantona i cijele Bosne i Hercegovine.

“Uz činjenicu da već godinama pružaju podršku i utočište brojnim ratnim zločincima, među kojima i osuđeniku za zločin na ‘Kapiji’ generalu Novaku Đukiću, organizacija i podrška objavi ove gnusne laži samo je posljednji u nizu sistemskih pokušaja negiranja ovog, ali i drugih zločina, što sigurno neće pomoći izgradnji bolje budućnosti za nove generacije s obje strane rijeke Drine”, naveo je.

RMU Banovići

Ovom prilikom odgovorio je i na nedavnu retoričku izjavu predsjednika Aleksandra Vučića kako su “Tuzla i Tuzlaci nekako uvijek naginjali više Beogradu i Srbiji, ali smo tu nit nekako uspjeli da izgubimo nakon sukoba 90-tih”.

“Gospodine Vučiću, nakon svega što je Srbija učinila Tuzli i Tuzlacima u prošlosti, upravo su ovakvi potezi djela koja ne dopuštaju da se te ‘niti’ ponovo uspostave”, rekao je danas premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, a u vezi sa objavom knjige “Tuzlanska kapija – režirana tragedija”.